Polovica Britov by si zopakovala referendum o brexite

Polovica Britov je za uskutočnenie ďalšieho referenda o tom, či má ich krajina opustiť Európsku úniu. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnil denník Mail on Sunday. Tretina respondentov predpokladá, že ich finančná situácia sa po odchode z EÚ zhorší.

03.12.2017 21:36
debata (12)

Prieskum ukázal, že podľa 50 percent Britov by sa po minuloročnom referende o odchode z EÚ malo hlasovať aj o konečnej podobe dohody o brexite. Proti ďalšiemu referende sa vyslovilo 34 percent respondentov a zvyšných 16 percent sa nedokázalo prikloniť ani na jednu stranu.

Zhoršenie svojej finančnej situácie po brexite podľa prieskumu predpokladá 35 percent respondentov, zatiaľ čo sa zlepšením počíta iba 14 percent. Prieskum vykonala agentúra Survation, ktorá na prelome novembra a decembra oslovila viac ako tisícku dospelých Britov.

Bývalý premiér Tony Blair v nedeľu povedal BBC, že Británia by si mohla svoj odchod z EÚ rozmyslieť. „Možno to zvrátiť,“ vyhlásil.

Upozornil tiež, že britská vláda sa pri rokovaniach s EÚ o podobe brexitu snaží dosiahnuť nemožné. „Snažia sa dojednať opustenie jednotného trhu pri zachovaní všetkých jeho výhod,“ povedal Blair. „To sa nestane,“ dodal.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit