Soul a Washington začali najväčšie spoločné letecké manévre

Celkom sa počíta s nasadením približne 12 000 členov ozbrojených síl USA.

04.12.2017 06:31
raptor, stihacka, usa Foto: ,
Americké stíhačky F-22 Raptor na runway počas spoločného cvičenia s armádou USA na juhokórejskej vojenskej základni Gwangju.
debata (34)

Južná Kórea a Spojené štáty americké začali najväčšie spoločné letecké vojenské cvičenie. Manévre odsúdila ako provokáciu Severná Kórea, ktorá nedávno vykonala ďalší raketový test.

Každoročné cvičenie by malo trvať do piatku. Podľa predpokladov sa ho zúčastní cez 230 lietadiel.

Bude medzi nimi aj šesť amerických stíhačiek F-22 Raptor, ktoré sú takmer nezachytiteľné radarom.

Do manévrov sa zapoja aj príslušníci amerického námorníctva. Celkom sa počíta s nasadením približne 12 000 členov ozbrojených síl USA, napísala agentúra Reuters.

Cieľom cvičenia je zlepšiť pripravenosť a operačné schopnosti a zaistiť mier a bezpečnosť na Kórejskom polostrove, uviedla americká armáda.

Severná a Južná Kórea zostávajú technicky vo vojnovom stave. Vzájomný konflikt z rokov 1950 až 1953 bol totiž ukončený iba dohodou o prímerí, nie riadnu mierovou zmluvou.

V stredu skoro ráno miestneho času (v utorok večer SEČ) komunistická Severná Kórea otestovala raketu, o ktorej tvrdí, že je schopná zasiahnuť celé územie Spojených štátov. Všetkých 15 členských krajín BR OSN skúšku odsúdilo. USA vyzvali svet, aby s Pchjongjangom prerušil všetky styky.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #armáda #Severná Kórea #Južná Kórea #vojenské cvičenie