Po argentínskej ponorke budú pátrať nielen Rusi, ale aj Američania

Poškodenú vojenskú ponorku so 44 ľuďmi na palube sa stále nepodarilo lokalizovať.

04.12.2017 09:47 , aktualizované: 05.12.2017 08:39
debata (4)

Argentínske námorníctvo oznámilo, že do pátrania po zmiznutej ponorke sa zapoja aj ruské a americké lode. Tie privezú diaľkovo ovládateľné vozidlá schopné prehľadávať morské dno.

Hovorca argentínskeho námorníctva Enrique Balbi v pondelok uviedol, že ruská prieskumná loď Jantar dorazí do prehľadávanej oblasti v utorok, zatiaľ čo príchod amerického plavidla Atlantis očakávajú v sobotu. Pripoja sa k piatim ďalším lodiam z Argentíny a Čile, ktoré už oblasť s veľkosťou približne 4 000 kilometrov štvorcových v južnom Atlantiku prehľadávajú.

Ponorka ARA San Juan so 44 členmi posádky na... Foto: SITA/AP, Argentina Navy
ponorka, argentina, ara san juan Ponorka ARA San Juan so 44 členmi posádky na palube zmizla 15. novembra. Námorníctvo tvrdí, že už nie je nádej, aby posádka prežila, pátracia operácia po ponorke však pokračuje.

Rodiny kritizujú vládu aj prezidenta

Príbuzní členov posádky zmiznutej ponorky kritizovali vládu a prezidenta za spôsob, akým reagovali na stratenie plavidla v južnom Atlantiku. Poškodenú vojenskú ponorku so 44 ľuďmi na palube sa stále nepodarilo lokalizovať, oznámilo v nedeľu námorníctvo.

Desiatky príbuzných usporiadali protestný pochod z námornej základne Mar del Plata, kde sa ponorka mala po skončení svojej misie vynoriť. Požadovali presné informácie o komplikáciách, ktoré plavidlo poslali ku dnu. Skandovali „hľadajte a zachraňujte“ a v rukách niesli transparenty s podobizňami svojich nezvestných rodinných príslušníkov.

Príbuzní námorníkov zo stratenej ponorky... Foto: Reuters, STRINGER
argentina, pochod, ponorka Príbuzní námorníkov zo stratenej ponorky usporiadali protestný pochod pri námornej základni Mar del Plata v Argentíne.

„Náš nesúhlas sa týka vlády, nie námorníctva,“ povedala Marcela Moyanová, žena jedného z členov posádky. „Ktokoľvek je zodpovedný, musí zobrať túto zodpovednosť na seba,“ dodala podľa agentúry Reuters.

Niektorí pozostalí sa sťažovali na nedostatočné prejavy spoluúčasti od prezidenta Mauricia Macriho. „(Macri) tu má byť, pretože toto je priorita, touto situáciou trpí 44 rodín a niekto musí byť zodpovedný,“ vyhlásila Marcela Fernandezová, manželka jedného z námorníkov. Argentínska tlač špekulovala, že prezident čoskoro vyhlási štátny smútok, v posledných dňoch sa ale hlava štátu odmlčala.

Hovorca námorníctva Enrique Balbi vo štvrtok oznámil, že úrady sa vzdali nádeje, že niekoho z ponorky vyslobodia živého. Ako dôvod uviedol to, že v plavidle už došiel vzduch. Buenos Aires tak oficiálne ukončilo záchrannú operáciu. Medzinárodné tímy ale ďalej pátrajú po vraku ponorky.

Poslednú správu poslala ponorka San Juan 15. novembra ráno miestneho času, keď sa nachádzala približne 450 kilometrov od juhovýchodného pobrežia Argentíny. Zo správy vyplýva, že do ponorky sa dostala voda, ktorá spôsobila skrat, požiar a poškodenie batérií.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #ponorka #stratená ponorka