Bavorský premiér Seehofer skončí začiatkom budúceho roka vo funkcii

Horst Seehofer by sa mohol stať ministrom v budúcej celonemeckej vláde Angely Merkelovej.

04.12.2017 10:12
Horst Seehofer Foto: ,
Horst Seehofer.
debata

Bavorský premiér Horst Seehofer skončí podľa nemeckých médií v prvom štvrťroku budúceho roka vo funkcii. Nahradiť ho má tamojší minister financií Markus Söder. V čele Kresťanskosociálnej únie (CSU) by Seehofer, ktorý sa po prepade strany v septembrových parlamentných dostal pod veľký tlak, mal zostať. Mohol by sa tiež stať ministrom v budúcej celonemeckej vláde.

CSU v septembrových voľbách síce v rámci Bavorska zostala najsilnejšou stranou, keď získala 38,8 percenta hlasov, oproti hlasovaniu pred štyrmi rokmi ale stratila 10,5 percentuálneho bodu, čo znepokojilo rad straníkov, ktorí sa obávajú, že v krajinských voľbách budúci rok CSU stratí väčšinu v bavorskom parlamente.

Pozícia 68-ročného Seehofera sa kvôli volebnému výsledku stala neudržateľnou. Rozhodnutie o svojej politickej budúcnosti sľuboval Seehofer už pred dvoma týždňami, definitíva nakoniec padla v pondelok na zasadnutí poslancov CSU v bavorskom krajinskom sneme.

Na čele vlády spolkovej krajiny Seehofera vystrieda minister financií Söder. Ďalší možný uchádzač o tento post – bavorský minister vnútra Joachim Herrmann – dal najavo, že do súboja so Söderom nepôjde.

50-ročnému Söderovi Seehofer, ktorý stojí na čele bavorskej vlády od roku 2008, sľúbil dobrú spoluprácu, aj keď práve Söder býva označovaný za jeho veľkého vnútrostraníc­keho soka.

CSU, ktorá je sesterskou stranou kresťanských demokratov (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, dlhé desaťročia dominuje bavorskej politike a obsadzuje post tamojšieho premiéra. V súčasnom krajinskom sneme má strana nadpolovičnú väčšinu. Aktuálny prieskum jej ale prisúdil „len“ 37 percent hlasov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Bavorsko #CSU #Horst Seehofer