Španielsky sudca prepustil na kauciu časť bývalej katalánskej vlády

Španielsky sudca prepustil z väzby niekoľko bývalých členov katalánskej vlády, ale ponechal tam niekdajšieho vicepremiéra Oriola Junquerasa a dvoch aktivistov separatistických organizácií ANC a Omnium. Vo väzbe zostáva takisto bývalý katalánsky minister vnútra Joaquim Forn.

04.12.2017 11:01 , aktualizované: 21:43
Oriol Junqueras Foto: ,
Na archívnom zábere zo septembra 2017 je bývalý podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras.
debata (2)

Trojicu, ktorá zostáva vo väzení, obvinili z poburovania. Sudca im pondelňajším rozhodnutím odmietol poskytnúť možnosť dostať sa na slobodu na kauciu.

Šesť zvyšných zadržaných bývalých členov vlády môže vyjsť na slobodu pri zložení kaucie 100 000 eur.

Sedem bývalých ministrov a Junqueras rovnako ako Jordi Cuixart a Jordi Sánchez z ANC a Omnium boli vo väzbe od polovice októbra kvôli presadzovania nezávislosti Katalánska.

Práve tieto dve organizácie ANC a Omnium v pondelok tiež zaplatili kaucia za šesť exministrov, za každého 100 000 eur. Už popoludní vyšli z väzenia neďaleko Madridu dve katalánske exministerky Dolors Bassaová a Meritxell Borrásová, večer potom boli vďaka kaucii prepustení ďalší katalánski politici Raül Romeva, Carles Mundo, Jordi Turull a Josep Rull.

Organizácia ANC po vynesení verdiktu o prepustení len časti Kataláncov vyzvala na ôsmu hodinu večer na zhromaždenie pred radnicami v katalánskych mestách pod heslom „Slobodu pre politických väzňov“. Tak aktivistov a politikov označujú katalánski separatisti.

Podľa Madridu ale Katalánci nie sú vo väzení kvôli politickým názorom, ale kvôli porušovaniu španielskej ústavy, ktorá nedovoľuje vyhlásenie nezávislosti autonómnej oblasti, ani referendum o takejto otázke. Oboje sa v Katalánsku v predchádzajúcich týždňoch stalo. Kvôli tomu sa politici dostali do väzenia potom, čo Madrid koncom októbra regionálnu vládu odvolal a tamojší parlament rozpustil. Španielska vláda potom dočasne prevzala priamu správu Katalánska a vyhlásila tam regionálne voľby na 21. decembra.

Do Bruselu sa uchýlil bývalý premiér Carles Puigdemont a štyria exministri a tam čakajú na rozhodnutie o vydaní do Španielska.

Katalánci sa za nezávislosť vyslovili v referende 1. októbra, hoci španielske úrady hlasovaniu masívne bránili.

V pondelok sa konalo aj súdne konanie v Bruseli, kde tamojší súd rozhoduje o vydaní piatich členov bývalej katalánskej vlády do Španielska na trestné stíhanie. Títo politici, vrátane katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta, sú v Belgicku už niekoľko týždňov. Rozhodnutie o ich vydaní ale dnes belgický súd odložil na 14. decembra. Ani potom ale nebudú hneď vydaní, lebo podľa ich advokátov využijú možnosti odvolania. Do Španielska sa tak vrátia najskôr budúci rok.

V pondelok o polnoci začína v Katalánsku kampaň pred decembrovými voľbami, v ktorých dávajú prieskumy najväčšiu šancu na víťazstvo strane Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ktorej kandidátku vedie Junqueras. Separatistické strany ale asi nezískajú v regionálnom parlamente absolútnu väčšinu.

V Barcelone demonštrovali za prepustenie katalánskych aktivistov

Stovky ľudí v pondelok večer v Barcelone protestovali proti rozhodnutiu španielskeho sudcu, ktorý ponechal vo väzbe dvoch katalánskych exministrov a dvoch separatistických lídrov. Madrid ich viní zo vzbury pre snahy o nezávislosť Katalánska. Podľa denníka La Vanguardia sa v pondelok večer zišlo viac ako 800 ľudí aj v katalánskom meste Girona.

„Neprestaneme, kým sa nevrátite domov,“ vyhlásil na demonštrácii v Barcelone Marcel Mauri, ktorý teraz vedie organizáciu Omnium. Vo vedení zastupuje Jordiho Cuixarta, ktorý je vo väzbe už od polovice októbra za zvolanie septembrovej demonštrácie proti zásahu španielskej polície na úradoch katalánskej vlády. Z rovnakého dôvodu je vo väzbe aj separatistický líder Jordi Sánchez, šéf organizácie Katalánskej národné zhromaždenie (ANC).

Ľudia na demonštrácii na námestí pred sídlom katalánskej vlády v Barcelone niesli transparenty s nápisom Slobodu pre politických väzňov.

Na demonštrácii vystúpil aj úradujúci šéf organizácie ANC Agustí Alcoberro. „Túto kauzu dovezieme vo štvrtok do Bruselu. Budeme brániť republiku v Bruseli aj v decembrových voľbách,“ vyhlásil Alcoberro. Na štvrtok chystajú totiž ANC a Omnium manifestáciu v belgickej metropole pod heslom Prebuď sa Európa! Pomôž Katalánsku!. Chcú tak protestovať nielen proti uväzneniu Madridom zosadenej katalánskej vlády, ale aj proti prevzatiu priamej správy Katalánska španielskou vládou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko