Ukrajinskí aktivisti blokujú vstup do budovy televízie v Kyjeve

Ukrajinskí aktivisti v Kyjeve blokujú vrecami s pieskom a ostnatým drôtom vstup do budovy ukrajinskej televízie NewsOne, ktorej odporcovia pripisujú proruské tendencie.

04.12.2017 13:52
Ukrajina, protest, Saakašvili Foto: ,
Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili na proteste V Kyjeve namierenom proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi.
debata (24)

Podľa denníka Ukrajinská pravda požadujú protestujúci zmenu proruského smeru vo vysielaní televízie na proukrajinský, jej majiteľ a ukrajinský poslanec Jevhen Murajev by sa mal navyše ospravedlniť za svoje vyjadrenie o revolučných udalostiach v Kyjeve v roku 2014, ktoré označil za štátny prevrat.

Revolučné udalosti zo začiatku roka 2014, známe pod názvom Majdan, skončili pádom ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Krvavé zrážky na centrálnom námestí Nezávislosti si vtedy vyžiadali stovku obetí na životoch.

Po zvrhnutí Janukovyčovho vedenia nasledovala ruská anexia Krymu a prepuknutie povstania na výchdoukrajinskom Donbase, kde si boje odvtedy vyžiadali okolo 10 000 mŕtvych.

Aktivisti vstup do budovy televízie zablokovali už v nedeľu večer. Podľa redaktorov televízie akcia je odvetou za televízny prenos protestu zorganizovaného gruzínskym exprezidentom Michailom Saakašvilim proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi, ktorý sa konal v nedeľu. Odporcovia na akciu volali po ústavnej žalobe proti hlave štátu. Televízia demonštráciu údajne ako jediná vysielala, tvrdí NewsOne na svojom webe.

Porošenko na svojom facebookovom profile akciu aktivistov odmietol, postup televíznej stanice však kritizoval. „Akýkoľvek tlak na médiá … je neprípustný. Zároveň je neprípustné obraňovať akciu agresorskej krajiny proti Ukrajine a nahrávať ruskej propagande,“ napísal ukrajinský prezident. Podľa neho je akcia aktivistov dôsledkom nečinnosti orgánov, ktoré by sa mali reguláciou médií zaoberať.

Na ukončenie blokády aktivistami vyzval aj minister vnútra Arsen Avakov. Na svojom twitteri potom uviedol, že redakcia televízie by mala prestať provokovať ľudí. Polícia pritom proti aktivistom doteraz nezasiahla.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #médiá #Ukrajina #propaganda