Vedenie SPD je za začatie rozhovorov s CDU/CSU o novej vláde

Predsedníctvo nemeckej sociálnej demokracie (SPD) sa vyslovilo za začatie rozhovorov s konzervatívnou úniou CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej o novej vláde.

04.12.2017 15:05
debata (2)

Ich výsledkom však nemusí byť nevyhnutne ďalšia veľká koalícia, v hre sú aj ďalšie možnosti, je presvedčený šéf SPD Martin Schulz. O návrhu Predsedníctva vo štvrtok rozhodne stranícky zjazd sociálnych demokratov.

Na tlačovej konferencii Schulz povedal, že jeho strana k rozhovorom pristupuje tak, že ich výsledok nie je vopred daný. „Nie je žiadny automatizmus, nie je žiadny časový tlak,“ uviedol 61-ročný politik, ktorý ešte donedávna vyjednávania o veľkej koalícii striktne odmietal.

Postoj jeho aj spolustraníkov sa ale zmenil po tom, čo skrachovali rozhovory o vláde medzi CDU/ CSU, slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými. Žiadna iná realistická možnosť na vytvorenie väčšinovej vlády ako veľká koalícia totiž teraz nie je. Ani predčasné voľby, o ktorých sa tiež uvažovalo, by pritom rozloženie politických síl najskôr takmer vôbec nezmenili. Sociálni demokrati sa podľa Schulza budú snažiť v rozhovoroch s CDU/CSU presadiť čo najviac zo svojho programu. Podľa toho, ako sa rokovania, ktoré zrejme začnú budúci týždeň, budú vyvíjať, sa potom SPD rozhodne, akú variantu ďalšieho usporiadania bude podporovať. Popri veľkej koalícii existuje tiež možnosť podpory menšinovej vlády CDU/CSU. Tú ale Merkelová zatiaľ odmieta.

Veľká koalícia bývala v spolkovej republike dlhé desaťročia úplnou výnimkou. Od roku 1949 do roku 2005 takáto vláda na celonemeckej úrovni bola len jedna. Od roku 2005, keď sa kancelárkou stala Merkelová, zažilo však Nemecko veľkú koalíciu v dvoch volebných obdobiach z troch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #SPD #CDU/CSU