Na severe Japonska našli tri mŕtvoly. Zrejme to boli rybári z KĽDR

Na severe Japonska našli tri mŕtve telá. Podľa miestnych úradov pravdepodobne ide o severokórejských rybárov. Už v sobotu sa na japonské pobrežie vyplavil silno poškodený prázdny drevený rybársky čln a úrady teraz prešetrujú, či oba nálezy spolu súvisia.

04.12.2017 16:02
Japonsko loď Severná Kórea Foto: ,
Na archívnom zábere z novembra 2017 je loď, ktorú videli na severe Japonska pre meste Matsume.
debata (6)

Počet takzvaných „lodí duchov“, ktoré vyplavilo more, v Japonsku v posledných týždňoch výrazne vzrástol. V priebehu tohto novembra objavili 28 takých plavidiel, o ktorých Tokio predpokladá, že pochádzajú prevažne zo Severnej Kórey. Vlani v novembri to boli len štyri plavidlá.

Japonská pobrežná stráž oznámila, že pri brehoch prefektúry Yamagata japonskí rybári vylovili mŕtvolu muža plávajúcu na hladine. Ďalšie dve telá vyplavilo na neďalekej pláži o hodinu a pol neskôr. Telá boli v pokročilom štádiu rozkladu, pri jednom z nich sa však našiel odznak s fotografiou bývalého severokórejského vodcu Kim Ir-sena.

Japonské úrady takisto zadržujú 18 ľudí, ktorí o sebe tvrdia, že sú Severokórejčania. Prvá, desaťčlenná skupina pristála minulý týždeň na malom neosídlenom ostrovčeku blízkosti ostrova Hokkaidó a v miestnom prístrešku pre rybárov vyhľadala útočisko pred rozbúrenými vlnami. Onedlho ale boli rybári znovu na mori.

Podľa japonských úradov z budovy na ostrove zmizla chladnička, televízia, práčka, prikrývky a solárne panely. Japonská pobrežná stráž skupinu zadržala a teraz jej členov vypočúva.

Ďalších osem ľudí doplávalo k brehom prefektúry Akita na zničenom člne – ktorý sa podľa všetkého rozpadol a potopil krátko po ich záchrane. Japonské imigračné úrady ich vzali do väzby a majú údajne v pláne poslať ich späť do vlasti cez Čínu.

Kim chce proteíny, obete nerieši

Väčšina posádok, ktorých loď zaženie k Japonsku, však cestu neprežije. Pred týždňom v pondelok v malom drevenom člne na pláži severozápadného Japonska objavili osem mŕtvol. Aj v tomto prípade miestne úrady predpokladajú, že išlo o Severokórejčanov.

V Japonsku našli viacer "lodí duchov", na ktorých zrejme boli Severokórejčania.

Víchor a morské prúdy priženú k severojaponskému pobrežiu každoročne množstvo člnov. Veľmi často to bývajú práve chatrné severokórejské rybárske plavidlá. Obrovský nárast prípadov v posledných týždňoch ale prinútil japonské úrady, aby posilnili hliadky.

Tento nárast môže byť spojený s kampaňou severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý chce zvýšiť úlovky, aby zaistil väčší prísun proteínov obyvateľom tejto chudobnej krajiny. Je možné, že severokórejskí rybári, aby splnili kvóty, viac riskujú a vydávajú sa ďalej od svojich bežných lovísk.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Severná Kórea #rybolov