Exprezident Jemenu Sálih zahynul v bojoch s bývalými spojencami

Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih, ktorý vládol krajine viac než tri desaťročia a zohrával kľúčovú rolu v súčasnej občianskej vojne, je mŕtvy.

04.12.2017 16:34
Alí Abdalláh Sálih a Fidel Castro Foto: ,
Na archívnom zábere z roku 200 je jemenský exprezident Alí Abdalláh Sálih s kubánskym exprezidentom Fidelom Castrom.
debata (5)

Oznámili to v pondelok šiitskí povstalci húsíovia a túto informáciu potvrdili aj predstavitelia medzinárodne uznanej jemenskej vlády. Exprezidenta údajne zabili jeho bývalí spojenci v Máribe, východnej provincii hraničiacej so Saudskou Arábiou, keď sa tam pokúšal utiecť. Na internete sa objavili aj obrázky a video mŕtveho muža, ktorý pripomína exprezidenta a má na hlave vážne zranenie.

Až do minulého týždňa Sálihovi stúpenci bojovali po boku povstalcov proti súčasnému jemenskému prezidentovi Abd Rabbu Mansúrovi Hádímu. V sobotu však Sálih ponúkol Saudskej Arábii, že podporí Hádího, pokiaľ prestanú v Jemene útočiť. Rijád a Hádí ponuku privítali, húsíovia Sáliha však označili za zradcu.

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie bojuje proti húsíom a silám podporujúcim exprezidenta Sáliha od marca 2015. Konflikt si vyžiadal už takmer 9 000 obetí na životoch a desaťtisíce zranených.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen