Strany presadzujúce nezávislosť by vo voľbách nemali získať väčšinu

Tri katalánske politické strany, ktoré sa zasadzujú za nezávislosť tohto regiónu, mali v doterajšom parlamente väčšinu 72 z celkového počtu 135 poslancov.

04.12.2017 17:43
debata (8)

Po predčasných voľbách do katalánskeho regionálneho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 21. decembra, by mali strany, ktoré presadzujú nezávislosť Katalánska, stratiť parlamentnú väčšinu. Ukazuje to prieskum, ktorého výsledky v pondelok v Madride zverejnil španielsky vlády inštitút na prieskum verejnej mienky CIS. Tri katalánske politické strany, ktoré sa zasadzujú za nezávislosť tohto regiónu od Španielska, by podľa tohto prieskumu mali v novom parlamente disponovať 66 alebo 67 kreslami, zatiaľ čo doterajšom mali väčšinu 72 z celkového počtu 135 poslancov.

Telefonický prieskum prebiehal od 23. do 27. novembra na vzorke 3000 obyvateľov Katalánska.

Predčasné voľby v Katalánsku vyhlásil španielsky premiér Mariano Rajoy po tom, ako rozhodol o rozpustení doterajšieho katalánskeho zákonodarného zboru. Týmito krokmi reagoval na katalánske referendum o samostatnosti, ktoré sa konalo 1. októbra, a na následné vyhlásenie nezávislosti katalánskym parlamentom. Referendum aj vyhlásenie parlamentu Madrid vyhlásil za nelegálne a neplatné.

Proti mnohým účastníkom referenda nečakane tvrdo zasiahli španielski policajti, ktorí následne pozatýkali aj najvýznamnejších politických predstaviteľov Katalánska, okrem tých, ktorým sa podarilo utiecť do Belgicka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko