Bosnianske úrady zatkli Bosniakov podozrivých zo zločinov voči Srbom

Bosnianske úrady a polícia zadržali 13 Bosniakov (predtým označovaných ako Moslimovia) kvôli podozreniu, že sa počas občianskej vojny dopustili vojnových zločinov na Srboch žijúcich v okolí mesta Konjic na juhu krajiny.

04.12.2017 20:36
bosna,  Izetbegovič, kazani Foto: ,
Líder moslimských Bosniakov Bakir Izetbegovič (kladie veniec) na archívnej snímke si na hore Kazani uctil pamiatku Srbov, ktorých zabili počas vojny v Bosne v rokoch 1992-1995.
debata (5)

„Ide o niekdajších veliteľov bosnianskej armády, domobrany a ministerstva vnútra. Sú podozriví z vojnových zločinov na niekoľkých desiatkach Srbov,“ uviedli úrady v komuniké. Podozriví boli zatknutí v Konjic aj Sarajeve, dodala polícia.

Zločiny boli podľa prokuratúry spáchané na jar a v lete 1992, keď „prakticky všetci srbskí obyvatelia boli donútení odísť“ z regiónu. Trinástka obvinených je podozrivá z „vrážd, mučenia, znásilňovania, prenasledovania a vyháňania“.

V polovici novembra bol podľa agentúry AFP odsúdený na deväť rokov väzenia Edhem Zilic, bývalý veliteľ tábora, v ktorom boli v Konjice väznení Srbi.

Občiansku vojnu v Bosne a Hercegovine, keď proti sebe istý čas bojovali všetky tri strany navzájom, podľa posledných odhadov neprežilo na 100 000 ľudí. Boje ukončila v decembri 1995 daytonská mierová dohoda.

Zem sa potom vnútorne rozdelila na dva silne autonómne správne celky, Federáciu Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskú. Stále súperenie medzi týmito entitami spomaľuje presadzovanie nevyhnutných reforiem na celoštátnej úrovni a je brzdou pre hospodársky rast a etnické zmierenie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Balkán #bosna