Najvyšší súd odblokoval Trumpov protiimigračný dekrét

Najvyšší súd Spojených štátov povolil administratíve prezidenta Donalda Trumpa, aby aj napriek nedokončenému súdnemu procesu zatiaľ plne uplatňovala protiimigrační dekrét. V pondelok o tom informovala agentúra AP.

04.12.2017 23:15
debata (2)

Dekrét, ktorý znemožňuje vstup do USA občanom ôsmich krajín, z ktorých šesť je prevažne moslimských, čiastočne zablokovali federálne súdy, spor ale ďalej riešia odvolacie súdy.

Najvyšší súd súhlasí s tým, že dekrét môže byť počas súdnych prí plne uplatňovaný. S týmto názorom odmietli súhlasiť dvaja sudcovia deväťčlenného zboru Najvyššieho súdu USA, uviedla AP. Reuters rozhodnutie súdu označil za Trumpovo víťazstvo.

Terajšia verzia protiimigračního exekutívneho nariadenia, ktorá je v poradí tretia a ktorú Trump vydal v septembri, sa týka občanov ôsmich štátov – Čadu, Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sýrie, Severnej Kórey a Venezuely. Konkrétne sa ale čiastočné blokácie, o ktorých rozhodli nižšie federálne súdy, dotkli len tých prevažne moslimských krajín, pretože podmienky migrácie z KĽDR a Venezuely na súde spochybnené neboli.

Podľa dekrétu občania spomínaných krajín nesmú do USA, ak tam nemajú preukázateľné rodinné, študijné či pracovné väzby.

Trumpov dekrét rovnako ako obe minulé nariadenia vyvolal tvrdú kritiku a federálne súdy na Havaji, v Marylande a v štáte Washington septembrový dokument čiastočne zablokovali. Odvolací súd v Kalifornii síce v novembri niektoré časti dekrétov odblokoval, ale Biely dom aj tak podal žiadosť na Najvyšší súd USA, aby umožnil plne uplatňovanie Trumpovej imigračnej politiky.

AP poznamenala, že tento týždeň by mali o dekréte rokovať odvolacie súdy v San Franciscu a tiež v Richmonde.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #protiimigračný výnos