Ruskí žoldnieri podľa BBC mieria do Sudánu

Žoldnieri z Ruska sa oficiálne nevyskytujú ani na Ukrajine a rovnako ani v Sýrii, aj keď očití svedkovia tvrdia opak.

05.12.2017 06:37
wagner, wagnerovci, rusko, vojaci Foto:
Príslušníci ruskej Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti.
debata (56)

Bojovníci z ruských súkromných spoločností, ktorí už bojovali na Ukrajine a v Sýrii, sa teraz zúčastňuje ozbrojeného konfliktu v Sudáne na strane vlády Umara Bašíra, uviedla ruská redakcie BBC s odvolaním na veteránov spomínaných ťažení aj šéfa jednej zo súkromných vojenských spoločností.

Stanica súčasne pripomenula, že ruské úrady pôsobenie spomínaných spoločností v zahraničných vojnách nepriznávajú, pretože by takáto činnosť spadala pod paragraf o žoldnieroch. A tak sa ruskí žoldnieri oficiálne nevyskytujú ani na Ukrajine, kde podľa úradov nie sú ani ruskí vojaci a rovnako ani v Sýrii, aj keď očití svedkovia a príbuzní zabitých Rusov tvrdia opak.

Zo Sudánu s maláriou

„Teraz ich čaká ďalšia služobná cesta: do Sudánu, kde už bojujú dobrovoľníci z Ruska,“ povedal ruskej redakcii jeden z veteránov bojov na Ukrajine a v Sýrii, ktorý kvôli vlastnej bezpečnosti požiadal, aby nebol menovaný, uviedla BBC na svojom webe.

„Počul som, že tam ľudia išli a už sa aj vrátili potom, čo ťažko ochoreli na maláriu,“ uviedol Oleg Krinicyn, ktorý riadi firmu RSB-Grupp organizujúcu ruských bojovníkov. Do Sudánu však svojich ľudí neposlal.

Pridajú sa aj Wagnerovci?

O bojoch v Sýrii už počul aj niekdajší veliteľ doneckých povstalcov Igor Strelkov, ktorý pred pár dňami písal na sociálnych sieťach o pribúdajúcich „signáloch, že ďalšou zastávkou bude Sudán“, a zmienil sa, že sa do Afriky už chystajú experti z Wagnerovej žoldnierskej firmy, preslávenej na Ukrajine aj v Sýrii.

„Fámy kolujú, ale doteraz sa nepotvrdili,“ vyhlásil na rovnakú tému Alexandr Chodakovskij, ktorý v Donecku velil práporu separatistov Vostok.

Pomoc u Putina

Rusko sa konfliktu v Sudáne nezúčastňujú. Ale minulý mesiac Rusko navštívil sudánsky prezident Umar Bašír, ktorý svojho ruského hostiteľa Vladimira Putina požiadal o ochranu pred Spojenými štátmi. Na oplátku podľa internetového denníka Gazeta.ru vraj ponúkol Rusku možnosť zriadiť si vojenskú základňu na brehoch Červeného mora.

Sudánskym Darfúrom zmieta násilný konflikt od roku 2003, kedy povstalci začali bojovať proti vláde v Chartúme. Podľa OSN v konflikte zatiaľ prišlo o život 300 000 ľudí a približne 2,7 milióna ich bolo nútených opustiť svoje domovy.

Bašír je na zozname osôb, ktoré kvôli obvineniu zo zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a genocíde v Dárfúre hľadá Medzinárodný trestný súd (ICC). Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Bašír je z pohľadu Moskvy právoplatným prezidentom Sudánu.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Sudán #Ukrajina #žoldnieri #Wagnerovci #ruskí žoldnieri