Nemecká polícia zasahovala po celej krajine proti ľavicovým radikálom

Akcia súvisela s rozsiahlymi nepokojmi na júlovom summite krajín G20 v Hamburgu.

05.12.2017 09:44 , aktualizované: 15:35
Germany G20 Protest Foto: ,
Protest pred summitom G20 v nemeckom Hamburgu.
debata (6)

Nemecká polícia zasahovala od skorých ranných hodín v ôsmich spolkových krajinách proti ľavicovým extrémistom. Zásah súvisel s rozsiahlymi nepokojmi na júlovom summite krajín G20 v Hamburgu, ktoré podľa vyšetrovateľov boli vopred cielene pripravované.

Niekoľkodňové prudké strety ľavicových radikálov s políciou v júli do značnej miery ochromili život v severonemeckom prístavnom meste. Extrémisti pri nich vyrabovali rad obchodov, zapálili desiatky áut a zranili stovky policajtov. Niektorí z radikálov už stáli pred súdom, po ďalších polícia stále pátra.

S tým súvisí aj utorková rozsiahla razia, ktorá sa podľa rozhlasovej a televíznej stanice NDR týkala 24 objektov, medzi ktorými sú ako byty, tak aj ľavicové centrá.

Prinajmenšom niektorých členov ľavicovej scény podľa denníka Berliner Zeitung niekto dopredu informoval a vzájomne sa varovali. „V jednom z objektov mali kolegovia pocit, že už sú očakávaní,“ pripustila polícia, ktorá do akcie nasadila 583 ľudí.

Policajti, ktorí zaistili okrem iného 26 počítačov, 35 mobilných telefónov a mnoho dátových nosičov, sú presvedčení, že júlové nepokoje dopredu chystali nemeckí i medzinárodní radikáli.

V Hamburgu podľa nich mali napríklad pripravené úschovne s pyrotechnikou alebo čiernym oblečením, ktoré im umožnili pohybovať sa po meste v bežnom oblečení a bez podozrivých predmetov, ktoré si vyzdvihli až na daných miestach.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #radikáli #zásah #policajný zásah #summit G20