Saakašvili utiekol na strechu, potom mu prívrženci pomohli ujsť z policajného auta

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorého v utorok ráno zatkla ukrajinská tajná služba SBU, sa dostal na slobodu.

05.12.2017 10:16 , aktualizované: 17:22
Saakašvili Foto: ,
Ukrajinská polícia zatkla bývalého gruzínskeho prezidenta Saakašviliho. Neskôr unikol z policajného auta.
debata (122)

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko dal gruzínskemu exprezidentovi 24 hodín na to, aby sám prišiel na výsluch. Lucenko hovoril v parlamente po tom, čo exprezidenta po zatknutí oslobodili jeho stúpenci, ktorí sa následne utáborili pred parlamentom. „Zemi, ktorú má rád, môže Michail Saakašvili pomôcť tým, že ju ušetrí zbytočných otrasov,“ apeloval šéf prokuratúry.

Lucenko dal podľa televízie 112 rovnakú dvadsaťštyriho­dinovú lehotu aj Saakašviliho prívržencom v stanovom tábore pred parlamentom. Ak neukončia svoj protest, prijmú proti nim „vhodné opatrenia“, ktoré Lucenko nespresnil. Momentálne je Saakašvili podľa prokurátora „na úteku pred zákonom“.

„Každý človek v tejto krajine môže byť pri moci, či v opozícii, alebo mimo politiky, ale nikto nemôže byť proti Ukrajine,“ vyhlásil generálny prokurátor. Dodal, že urobí všetko potrebné, aby sa Saakašvili ocitol pred vyšetrovateľom, vypočul si obvinenia a následne stál pred súdom.

Lucenko však uviedol, že Kyjev sa Saakašviliho vydať do Tbilisi nechystá.

Saakašvili, rečniaci pred parlamentom ku svojim prívržencom, obvinil svojich politických protivníkov na čele s prezidentom Petrom Porošenkom zo sprisahania s Vladimirom Putinom.

Ukrajinská justícia naopak podľa médií vysvetľuje Saakašviliho zatknutie podozrením, že gruzínsky exprezident sa sprisahal s oligarchom blízkym Putinovi, Sergejom Kurčenkem, ktorý údajne financoval pokus o prevrat či prinajmenšom nedávne demonštrácie v Kyjeve.

Zadržanie ako z filmu

Ukrajinská polícia SBU ráno v byte gruzínskeho politika začala raziu. Podľa zdroja agentúry Unian sa vyšetrovanie týkalo financovania protivládnych mítingov, ktoré na Ukrajine organizoval. Podľa denníka Ukrajinská pravda ho vyšetrujú pre podozrenie zo spolupráce s kriminálnou organizáciou.

Politik počas policajnej razie vyliezol na strechu domu a vyhrážal sa, že z nej skočí. Podľa svedkov kričal heslá ako „Porošenko (je) zlodej a zradca“. Bezpečnostné zložky ho zo strechy dali dole.

Michail Saakašvili sa v utorok ráno pred zadržaním objavil na streche, kde sa vyhrážal, že skočí.

Saakašviliho po dramatickej scéne ne streche odvliekli maskovaní dôstojníci, zatiaľ čo jeho priaznivci protestovali na ulici a niekoľko hodín bránili policajnému autu so zadržaným, aby odišlo.

Polícii po troch hodinách prišla na pomoc posila, no ani jej sa nepodarilo dav od auta odohnať. Saakašvilimu sa pri tomto rozruchu podarilo z vozidla dostať na slobodu, po čom následne vyzval dav na protest na Námestí nezávislosti proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Pred svojimi priaznivcami emotívne vyhlásil, že za slobodu na Ukrajine by položil život. Polícia tiež zatkla najmenej päť prívržencov gruzínskeho politika.

Saakašvili: Som odporcom Putina

Michail Saakašvili ostro odmietol obvinenia, ktoré proti nemu zazneli zo strany ukrajinských predstaviteľov. Ukrajinskí vyšetrovatelia sa podľa správ, ktoré prenikli do médií, chystajú Saakašviliho obviniť, že pracuje v záujme ukrajinského magnáta, ktorý je napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Nie je väčšieho nepriateľa Putina v celom bývalom Sovietskom zväze, ako som ja,“ vyhlásil Saakašvili pred budovou parlamentu, kam prišiel aj so stovkami svojich podporovateľov po tom, ako sa mu podarilo uniknúť z policajného auta.

Saakašvili, ktorý je kľúčovou osobnosťou ukrajinskej prozápadnej opozície, cez víkend vyzval Ukrajincov na to, aby vybudovali na hlavnom Kyjevskom námestí protestný tábor.

Saakašvili sa o protestnom tábore vyjadril počas nedeľňajšieho zhromaždenia opozície, na ktorom sa podľa tamojších médií zúčastnilo 2 500 ľudí. Odporcovia prezidenta, ktorí volajú po ústavnej žalobe proti hlave štátu, kričali heslá „Nie korupcii, nie Porošenkovi“ a „Bandu do väzenia“.

Zo spojenca kritik

Saakašvili, predtým Porošenkov politický spojenec, sa s prezidentom znepriatelil a obviňuje ho z váhavého potláčania korupcie a klientelizmu. Vo výzve na účasť na nedeľňajšej demonštrácii uviedol, že pochod Kyjevom je „jedinou pokojnou a zákonnou cestou, ako zastaviť skĺznutie Ukrajiny k diktatúre“. Terajšia štátna moc podľa Saakašviliho „porušuje ľudské práva, okráda armádu, ochudobňuje dôchodcov a mládež zbavuje dôstojnej perspektívy“.

Saakašvili žil na Ukrajine od roku 2015 a pôsobil tu ako guvernér Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Petro Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii. Neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach, sa však títo dvaja politici postavili proti sebe a Porošenko Saakašvilimu odobral ukrajinské občianstvo.

V septembri sa však Saakašvili napriek nevôli a obštrukciám zo strany Porošenka vrátil opäť na Ukrajinu a opäť sa zapojil do politiky.

Gruzínsky politik, ktorý na Ukrajine vyštudoval, sa v tom čase zdržiaval v cudzine a späť na Ukrajinu sa dostal fakticky násilím. Jeho postavenie bolo podľa odborníkov právne problematické. Režim proti nemu ale nijako nezasiahol, nedávno mu úrady predĺžili právo na pobyt v krajine do marca budúceho roka.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #zadržanie #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko