Premiérka Szydlová naznačila, že ju vo funkcii vymenia

Šéfku poľskej vlády Beatu Szydlovú by na jej poste mohol podľa dohadov nahradiť Mateusz Morawiecki .

05.12.2017 10:27 , aktualizované: 10:45
Kaczynski, szydlova Foto: ,
Šéf strany PiS Jaroslaw Kaczynski (vpravo) a poľská premiérka Beata Szydlová počas rokovania národného parlamentu.
debata (3)

Szydlová zverejnila v utorok tweet, ktorý pôsobí ako rozlúčkový vzhľadom na fámy vo Varšave, že by mohla na svojom poste skončiť. Szydlová odkaz na sociálnej sieti zverejnila po polnoci po rokovaniach jej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť o reorganizáci­i vlády.

Už celé týždne sa pritom hovorí o tom, že novým poľským premiérom by sa mohol stať líder strany Jaroslaw Kaczynski. Nedávne správy poľských médií však za najpravdepodob­nejšieho nového predsedu vlády označujú ministra financií a rozvoja Mateusza Morawieckého. Informáciu potvrdil aj vláde blízky denník Rzeczpospolita.

Výmena by sa podľa informácií stanica mala uskutočniť možno už budúci týždeň, najneskôr však do Vianoc.

„Bez ohľadu na všetko, najdôležitejšie je Poľsko. Také, čo sa stará o rodiny a hodnoty (a je) bezpečné. Ktoré vyrástlo z kresťanských hodnôt, tolerantné a otvorené. Moderné a ambiciózne. To je moja krajina. Príklad pre Európu a svet. Takí sme my Poliaci,“ napísala Szydlová na Twitteri.

Medzi stovkami reakcií sa objavilo množstvo tých, ktoré toto vyhlásenie interpretovali ako prípravu na jej skorý koniec v premiérskom ú­rade.

O možných zmenách v poľskej vláde sa hovorilo už niekoľkokrát, Szydlová však doteraz vždy špekulácie médií úspešne rozptýlila. Na výzvy na to, aby potvrdila alebo vyvrátila aktuálnu informáciu, však doteraz nereagovala.

Mateusz Morawiecki

  • Morawiecki je bývalým riaditeľom banky BZ WBK a počas dvoch rokov vlády PiS sa zasadil okrem iného o kroky na vrátenie poľskej kontroly nad niektorými bankami ovládanými zahraničnými spoločnosťami.
  • Právnik a historik sa narodil 20. júna 1968 a politicky aktívny bol už od skorej mladosti. V 12 rokoch sa zúčastnil nelegálneho rozmnožovania politických letákov, neskôr vylepoval plagáty vyzývajúce k akciám odporu a napriek prenasledovaniu poľskou tajnou políciou sa aktívne zúčastnil demonštrácií na konci 80. rokov. V rokoch 1988 a 1989 figuroval v okupačných štrajkoch na Vroclavskej univerzite, kde študoval históriu.
  • V štúdiách pokračoval na tamojšej Technickej univerzite (1993) a Ekonomickej univerzite (1995), v rokoch 1995–1997 študoval európske právo a ekonomickú integráciu na Univerzite v Hamburgu a na Bazilejskej univerzite. Ešte počas štúdií vo Vroclavi si dopĺňal štúdium aj na dvoch amerických univerzitách.
  • V roku 1991 sa podieľal na vzniku dvoch vydavateľstiev, v tom istom roku spoluzaložil časopis Dva dni, neskôr bol jeho šéfredaktorom.
  • V rokoch 1996–1997 viedol bankový a makroekonomický výskum na Frankfurtskej univerzite. V roku 1998 vo Výbore pre európsku integráciu viedol rokovania o vstupe Poľska do Európskej únie, ktoré sa týkajú mnohých oblastí, vrátane financií.
  • Je spoluautorom knihy Právo v Európskej únii, ktorá bola prvou publikáciou na túto tému v Poľsku.
  • V rokoch 1996–2004 prednášal na niekoľkých univerzitách vo Vroclavi a v rokoch 1998–2002 bol čelom regionálneho parlamentu Dolného Sliezska.
  • Od novembra 1998 začal pracovať pre banku BZ WBK na rôznych pozíciách, v rokoch 2007–2015 bol jej riaditeľom.
  • V novembri 2015 bol Morawiecki menovaný za vicepremiéra a ministra pre ekonomický rozvoj vo vláde Beaty Szydlové ako nezávislý. V marci 2016 vstúpil do strany Právo a spravodlivosť.
  • V úrade ministra financií, kam ho vymenovali v septembri 2016, Morawiecki predložil ambiciózny plán „zodpovedný rozvoj“, známy tiež ako Morawieckého plán, určený k naštartovaniu ekonomického rozvoja a získaniu finančných zdrojov pre veľkorysé plány vlády v oblasti sociálnej politiky.
  • Tento rok v marci sa Morawiecki zúčastnil zasadnutia ministrov financií krajín G20 v Baden-Badene ako prvý zástupca Poľska v histórii.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Právo a spravodlivosť #Beata Szydlová #PiS #Jaroslaw Kaczynski