Homosexuáli v Rakúsku budú môcť uzatvárať manželstvo

V Rakúsku budú môcť od roku 2019 uzatvárať manželstvo aj homosexuálne páry. Zákony, ktoré to doteraz zakazovali, označil ústavný súd za diskriminačné. Zároveň budú môcť registrované partnerstvo, ktoré bolo doposiaľ vyhradené gayom a lesbám, uzatvárať aj páry tvorené mužom a ženou.

05.12.2017 11:32
debata (9)

Rakúsky ústavný súd rozhodol, že súčasná právna úprava je v rozpore so zákazom diskriminácie vyplývajúcim z princípu rovnosti občanov pred zákonom. Staré diskriminačné ustanovenia súd zrušil k 31. decembru budúceho roka. Od 1. januára roku 2019 tak budú môcť homosexuáli uzatvárať v Rakúsku manželstvá.

Ústavný súd svojím rozhodnutím zároveň otvoril cestu párom tvoreným mužom a ženou k uzatváraniu registrovaných partnerstiev. Túto možnosť by s odkazom na manželstvo, ktoré poskytuje väčšie práva, mohli zákonodarcovia však ešte zamedziť. Zákon o registrovanom partnerstve v Rakúsku platí od roku 2010.

„Rozlišovanie manželstva a registrovaného partnerstva nie je možné v súčasnosti zachovať, bez toho aby dochádzalo k diskriminácii párov rovnakého pohlavia,“ uviedol ústavný súd.

Predseda ľudovej strany (ÖVP) a pravdepodobný budúci rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa doteraz staval k zavedeniu manželstva pre páry rovnakého pohlavia odmietavo.

Od tohtoročného októbra môžu homosexuálne páry vstupovať do manželstva aj v Nemecku. Homosexuálne manželstvo aj adopciu detí pármi rovnakého pohlavia legalizoval zákon, ktorý nemecký parlament prijal nečakane na konci júna. V Česku môžu homosexuáli uzatvárať iba registrované partnerstvo a to od roku 2006.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #ľudské práva #registrované partnerstvá #manželstvá #LGBTI+