Španielsko zrušilo európsky zatykač na Puigdemonta, expremiér ostáva v Belgicku

Španielsky najvyšší súd zrušil európske zatykače na bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch exministrov pobytom v Belgicku.

05.12.2017 11:53 , aktualizované: 15:45
Carles Puigdemont Foto: ,
Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont.
debata (6)

Carles Puigdemont zostane v Belgicku aj potom, čo dnes španielsky sudca zrušil európsky zatykač vydaný na katalánskeho expremiéra pred mesiacom kvôli jeho snahám o nezávislosť Katalánska. Povedal to dnes Puigdemontov advokát belgickému denníku L'Echo. Španielsky zatykač na Puigdemonta totiž stále platí, takže mu doma hrozí zatknutie.

„Puigdemont do Španielska nepôjde ani po zrušení európskeho zatykača,“ potvrdil dnes advokát Paul Bekaert. Uviedol tiež, že európsky zatykač na Puigdemonta a štyroch katalánskych exministrov pobytom takisto v Belgicku zrušil španielsky sudca účelovo. Podľa Bekaerta sa španielsky súd obával, že belgická justícia katalánskych politikov vydá na trestné stíhanie len pre menej závažné trestné činy.

Puigdemont a exministri sú obvinení okrem iného zo vzbury, za čo im hrozí až 25 rokov. Takýto pojem ale belgické právo nepozná, a preto sa už skôr špekulovalo, že Belgicko možno vydá Kataláncov na základe španielskeho obvinenia zo sprenevery verejných fondov. Podľa denníka El País by v takom prípade španielska justícia nemohla Puigdemonta a vydaných exministrov súdiť pre vzburu, ale len pre spreneveru. Tej sa údajne dopustili usporiadaním referenda o nezávislosti Katalánska 1. októbra.

„Legálne môže (Puigdemont) zostať v Belgicku donekonečna,“ uviedla belgická expertka na európsky zatykač Anne Weyemberghová. Podľa nej ani nemusí žiadať o azyl. „Aby mohol byť v Belgicku dlhšie ako tri mesiace, stačí mu zdravotné poistenie a preukázanie dostatočného množstva financií,“ povedal Philippe De Bruycker, bruselský právnik, ktorý sa špecializuje na problematiku udeľovania azylu.

Puigdemont už sa dnes zapojil na diaľku do kampane pred voľbami do regionálneho parlamentu, ktoré sa v Katalánsku konajú 21. decembra a v ktorých je lídrom kandidátky Spoločne pre Katalánsko. Vo štvrtok sa chystá v Bruseli zúčastniť demonštrácie, ktorú tam zvolali dve veľké katalánske separatistické organizácie pod heslom Prebuď sa Európa, pomôž Katalánsku!

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #zatykač #Carles Puigdemont