Lavrov sa vo štvrtok zrejme stretne s Tillersonom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa pravdepodobne vo štvrtok stretne vo Viedni so svojím americkým náprotivkom Rexom Tillersonom. Rokovať by mali o situácii na Ukrajine a o kríze na Kórejskom polostrove.

05.12.2017 12:49
debata (6)

Oznámil to námestník šéfa ruskej diplomacie Sergej Rjabkov, podľa ktorého sa stretnutie uskutoční na okraj rokovania ministrov zahraničných vecí členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„(Dialóg s americkou stranou) je na niektorých platformách veľmi intenzívny, bežne sú v kontakte ministri Sergej Lavrov a Rex Tillerson … Ich najbližšie stretnutie sa odohrá zrejme už vo štvrtok,“ uviedol Rjabkov.

Lavrov v piatok ostro kritizoval postup Spojených štátov voči Severnej Kórei, ktorá minulý týždeň uskutočnila ďalší raketový test. Washington sa podľa neho zahráva s ohňom, keď pripúšťa aj iné ako diplomatické riešenie krízy na Kórejskom polostrove. Moskva nepodporí ani blokádu KĽDR, ku ktorej vyzvala americká veľvyslankyňa pri OSN Nikky Haleyová.

Moskva má tiež záujem na zrušení sankcií, ktoré voči Rusku prijali Spojené štáty a mnoho ďalších západných krajín v súvislosti s ruskou anexiou Krymu a konfliktom na východoukrajinskom Donbase. Lavrov pritom predtým obvinil Washington, že sankcie využíva na nátlak na európske firmy a na „nekalú konkurenciu“.

Šéfovia americkej a ruskej diplomacie sa naposledy stretli v septembri v New Yorku. Schôdza ministrov zahraničných vecí členov OBSE sa v rakúskej metropole bude konať 7. a 8. decembra.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sergej Lavrov #Rex Tillerson