Americký vyšetrovateľ preveruje Trumpove bankové účty

Objasňovanie ruského vplyvu na minuloročné prezidentské voľby v Spojených štátoch doviedlo amerického vyšetrovateľa aj k skúmaniu pohybu peňazí na bankových účtoch terajšieho prezidenta Donalda Trumpa a jeho najbližších príbuzných.

05.12.2017 17:43
debata (6)

Zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller sa v tejto súvislosti obrátil so žiadosťou o poskytnutie informácií na nemecký finančný ústav Deutsche Bank, ktorý Trumpovi požičal stovky miliónov dolárov v rámci jeho podnikania v realitnom sektore.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na osobu blízku vyšetrovaniu, dostala najväčšia nemecká banka od Muellera pred niekoľkými týždňami žiadosť o informácie o niektorých peňažných a úverových transakciách. Kľúčové dokumenty boli medzitým odovzdané. Deutsche Bank odmietla vec komentovať.

Banka v júni odmietla vyjsť v ústrety požiadavke demokratov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu, aby poskytla podrobnosti o finančných transakciách Trumpových firiem s odvolaním sa na zákon o ochrane osobných údajov. Demokrati proti tomu protestovali s poukazom na to, že americké federálne zákony chrániace bankový klientov sa nevzťahujú na vyšetrovanie zo strany Kongresu.

Zatiaľ čo väčšina bankových domov z Wall Streetu kvôli sérii bankrotov Trumpových firiem v 90. rokoch váhala magnátovi ďalej požičiavať, Deutsche Bank mu s investíciami pomáhala. Podľa dokumentov zverejnených americkým Úradom pre vládne etiku (OGE) v júni dlhovali Trumpove firmy filiálke Deutsche Bank Trust Company Americas 130 miliónov dolárov. Viac ako stovku miliónov dolárov dostal Trump na kúpu golfového areálu v Miami, pričom dlh je splatný do roku 2023. Ďalších 170 miliónov išlo na washingtonskú historickú budovu, kde Trump zriadil hotel. A na zaplatenie komplexu budov v Chicagu padlo 640 miliónov dolárov.

Deutsche Bank tento rok dostala od USA vysoké pokuty: napríklad 156,6 milióna dolárov sľúbila zaplatiť za porušovanie pravidiel pri finančných transakciách a 630 miliónov dolárov kvôli praniu špinavých peňazí z Ruska.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Deutsche Bank #Donald Trump #Robert Mueller