Dvojica islamistov, ktorá plánovala atentát na Mayovú, čelí obvineniam z terorizmu

Britská polícia zmarila plán islamistov na atentát proti premiérke Therese Mayovej. Oznámila to televízia SkyNews. Vyšetrovanie sa podľa televízie skončilo minulý týždeň zatknutím dvoch mužov, ktorí čelia obvineniam zo zosnovania teroristického aktu.

06.12.2017 02:36 , aktualizované: 13:11
debata (15)

Muži, ktorí plánovali atentát na britskú premiérku Theresu Mayovú, čelia obvineniam z terorizmu, informuje portál CNN.com.

20-ročný Naa'imur Zakariyah Rahman z Londýna a 21-ročný Mohammed Aqib Imran mali podľa informácií SkyNews pred sídlom britských premiérov na Downing Street odpáliť improvizovanú nálož. Vzniknutý chaos potom mali teroristi využiť na vražedný útok na Mayovú.

Pred sudcu sa majú postaviť 20. decembra, dovtedy budú väznení bez možnosti prepustenia na kauciu.

Na vyšetrovaní teroristického plánu, ktoré trvalo niekoľko týždňov, sa podieľala polícia, Scotland Yard a agenti tajnej služby MI5, uviedla britská televízia.

Plán na atentát bol údajne jedným z deviatich teroristických činov, o ktorých odvrátení v utorok informoval na schôdzi vlády riaditeľ MI5 Andrew Parker.

Už skôr uviedol, že ohrozenie islamistickým terorizmom je vyššia ako kedykoľvek v minulosti. Hovoril dokonca o „dramatickom náraste ohrozenia“.

MI5 podľa neho v súčasnosti vyšetruje 500 prípadov spojených s terorizmom, do ktorých je zapletených 3000 ľudí. Spojené kráľovstvo sa tento rok stalo terčom piatich dokonaných atentátov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #Theresa Mayová