Texaský poslanec navrhol hlasovať o impeachmente proti Trumpovi

Svoj návrh Al Green zdôvodňuje tvrdením, že terajší prezident šíri v krajine nenávisť a nepriateľstvo.

06.12.2017 06:26
debata (8)

Texaský poslanec Snemovne reprezentantov Al Green navrhol hlasovanie o ústavnej žalobe na prezidenta Donalda Trumpa, ktoré má prísť na program už dnes. Krok nemá šancu na úspech, pretože sa proti nemu stavajú nielen republikánski, ale aj mnohí demokratickí zastupitelia.

Svoj návrh Green zdôvodňuje tvrdením, že terajší prezident šíri v krajine nenávisť a nepriateľstvo. „Otázka neznie, či je prezidentom fanatik. Otázka znie, čo s tým budeme robiť,“ uviedol poslanec v dôvodovej listu.

Green predloží návrh rezolúcie najskôr už dnes s využitím zákona, podľa ktorého by snemovňa mala hlasovať do dvoch dní od podania. Ak svoj plán poslanec dodrží, republikáni návrh okamžite „potopia“. Proti Greenovmu návrhu budú nepochybne všetci republikáni, ktorí majú v Snemovni reprezentantov väčšinu.

Proti sa stavia aj vodkyňa demokratickej menšiny Nancy Pelosiová. Ústavný žaloba, alebo inak impeachment, by podľa nej mala prísť na program až v okamihu, kedy budú nespochybniteľné dôkazy o Trumpových prehreškoch.

Niektorí poslanci sa podľa agentúry AP pokúsili Greena od jeho zámeru odradiť, čo sa im podarilo už raz v októbri. Tentoraz sa zrejme úspech nedostaví. Jeho osemstranový návrh viní Trumpa z ťažkých zločinov a z „ujmy, ktorú spôsobil americkej spoločnosti“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #žaloba #Texas #Donald Trump #impeachment