Macronovi prvýkrát od zvolenia vzrástla popularita

V čase nástupu do funkcie sa v rovnakom prieskume o francúzskom prezidentovi Emmanuelovi Macronovi pozitívne vyjadrilo 66 percent respondentov.

06.12.2017 07:51
nemo, pes, macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron odchádza z Elyzejského paláca v sprievode svojho psa Nema.
debata (2)

Pôsobenie Macrona schvaľuje alebo skôr schvaľuje polovica Francúzov, čo znamená, že popularita hlavy štátu oproti začiatku novembra stúpla o šesť percent. Vyplýva to z nového prieskumu spoločnosti IFOP-Fiducial pre časopis Paris Match. Prezidentovi v ňom vzrástlo pozitívne hodnotenie prvýkrát od májového zvolenia do úradu.

V čase nástupu do funkcie sa v rovnakom prieskume o Macronovi pozitívne vyjadrilo 66 percent respondentov. Prezidentova obľuba potom postupne klesala, pričom v septembri nastal dokonca desaťpercentný prepad.

Vrátil sa z pekla nepopularity

V decembrovom vydaní prieskumu zodpovedalo na otázku „Schvaľujete alebo neschvaľujete pôsobenie Emmanuela Macrona ako prezidenta republiky?“ 978 Francúzov. Z nich zaujalo 11 percent jednoznačne kladný postoj a 39 percent Macronove kroky „skôr schvaľuje“.

Paris Match výsledok komentoval tak, že Macron je prvým francúzskym prezidentom, ktorému sa podarilo „vrátiť z pekla nepopularity“. Prezidenti François Hollande a Nicolas Sarkozy síce počas svojho pôsobenia v Elyzejskom paláci čo sa týka chvíľkového nárastu popularity zaznamenali aj väčšie úspechy než Macron, z negatívnych čísel sa však nikdy nedostali späť k 50-percentnej úrovni.

Hovorí, hoci nič nepovie

Podľa agentúry Reuters pomohla Macronovej popularite štvordňová návšteva Afriky na konci novembra, počas ktorej bol francúzsky prezident chválený napríklad za stretnutie so študentmi univerzity v Burkine Faso. Celkom 73 percent respondentov nového prieskumu uviedlo, že podľa nich Macron dobre obhajuje francúzskej záujmy v zahraničí.

„Francúzi oceňujú spôsob, akým ide do kontaktu s ľuďmi a ako o veciach hovorí, hoci nič neoznámi,“ povedal o Macronovi námestník riaditeľa agentúry IFOP Frédéric DABI. Zároveň sa ale 57 percent respondentov domnieva, že Macron nezdieľa obavy francúzskeho ľudu.

Vpred! nemá konkurenciu

V decembri stúpla o dve percentá na výsledných 52 popularita francúzskeho premiéra Édouard Philippa. Ukazuje sa tiež, že Macron a jeho strana Vpred! (En Marche!) Na súčasnej politickej scéne v podstate nemajú konkurenciu.

Francúzska pravica je podľa Reuters „viac roztrieštená ako takmer v akomkoľvek inom okamihu“ piatej francúzskej republiky. Z prieskumu tak ako hlavná opozície pre Macrona vychádza ľavicová strana Nepodrobené Francúzsko (La France insoumise), nasledovaná konzervatívnymi republikánmi a nacionalistickým Národným frontom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Francúzsko #popularita #Emmanuel Macron