Američania ukazujú Kimovi silu. Nad Južnú Kóreu poslali vyspelé stroje

Nad východným pobrežím Južnej Kórey preletela v rámci cvičenia letka amerických lietadiel.

06.12.2017 10:20
South Korea Koreas Tensions Foto:
Letka nad Južnou Kóreou.
debata (74)

Nad územím Južnej Kórey preletel americký strategický bombardér B-1B. Stalo sa tak v rámci rozsiahleho cvičenia amerického a juhokórejského vojenského letectva. KĽDR už skôr manévre odsúdila s tým, že privádzajú Kórejský polostrov na pokraj jadrovej vojny.

Bombardér vzlietol z amerického tichomorského ostrova Guam a pripojil sa k americkým stíhačkám F-22 a F-35, ktoré sú takmer nezachytiteľné radarom. Bombardér simuloval útoky na pozemné ciele v blízkosti východného pobrežia Južnej Kórey, uviedlo velenie juhokórejskej armády. Washington týmito preletmi svojich vyspelých lietadiel často demonštruje silu v reakcii na severokórejské jadrové a raketové zbrojné skúšky. Pred týždňom KĽDR otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu, o ktorej tvrdí, že je schopná zasiahnuť celé Spojených štátov.
Americká stíhačka F-16.
Americká letka pozostáva z bombardéru B-1B a...
+5Letka nad Južnou Kóreou.
„Týmto vojenským cvičením juhokórejské a americké vzdušné sily ukazujú svojim spojencom odhodlanie a schopnosť potrestať KĽDR, ak by niekoho ohrozovala jadrovými zbraňami a strelami,“ uviedlo velenie juhokórejskej armády.Do manévrov, ktoré potrvajú do piatku, sa zapojí okolo 12-tisíc členov ozbrojených síl USA. Pchjongjang opakovane tvrdí, že všetky spoločné manévre USA a Južnej Kórey sú prípravou na inváziu. Washington a Soul sa rozhodli cvičenia uskutočniť napriek výzvam Ruska a Číny, ktoré požadovali jeho odvolanie. Čína a Rusko v poslednej dobe nabádali USA a Južnú Kóreu, aby zastavili svoje veľké spoločné vojenské cvičenia výmenou za to, že KĽDR zastaví svoje zbrojné programy.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Keng Šuang vyzval všetky zainteresované strany k umiernenosti.

O jadrových a raketových zbrojných programoch KĽDR budú budúci týždeň rokovať juhokórejský prezident Mun Če-in a čínsky prezident Si Ťin-pching. Juhokórejský prezidentský Modrý dom oznámil, že prezident Južnej Kórey odcestuje budúcu stredu na návštevu Číny, kde zotrvá štyri dni. Okrem rokovaní s prezidentom Si Ťin-pchingom má v pláne tiež stretnutie s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #USA #Južná Kórea #bombardér #prelety