Požiare v Kalifornii vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí, oheň sa dostal až k Pacifiku

Stovkám hasičom sa aj kvôli nepriaznivému počasiu nedarí dostať živel pod kontrolu.

06.12.2017 10:55
Kalifornia požiar hasiči Foto:
Hasiči v Kalifornii bojujú s rozsiahlymi požiarmi.
debata
Desaťtisíce ľudí boli prinútené opustiť svoje domovy kvôli požiarom rýchlo sa šíriacim na niekoľkých miestach amerického štátu Kalifornia. Oheň do utorkového večera zničil na dve stovky budov a prinútil miestnu správu uzavrieť úradné budovy a školy, uviedol denník Los Angeles Times. Stovkám hasičov bojujúcich s plameňmi sa aj kvôli silnému vetru zatiaľ nedarí dostať živel pod kontrolu.
Hasiči bojujú s požiarmi v Kalifornii.
Hasiči bojujú s požiarmi v Kalifornii.
+4Požiar v Kalifornii.
Najväčší požiar zachvátil okres Ventura severozápadne od Los Angeles, kde sa oheň od pondelka rozšíril na ploche cez 22-tisíc hektárov a z miesta vzniku v horskej oblasti dosiahol až k viac ako desať kilometrov vzdialenému pacifickému pobrežiu. Ďalšie požiare sa šíria v okolí vnútrozemských miest Santa Clarita a Sylmar severne od najväčšieho kalifornského mesta. Do boja s požiarmi zasiahlo už cez 500 hasičov, postupu ohňa sa im však kvôli silnému vetru a suchému počasiu minulých týždňov nedarí zabrániť. Predpoveď navyše nepočíta s tým, že by sa poveternostné podmienky nejako zlepšili.

Popolom ľahlo už približne 200 budov, z toho najmenej 150 v okrese Ventura, kde zhorel aj veľký apartmánový komplex či psychiatrická liečebňa. Úrady nariadili povinnú evakuáciu vyše 150-tisíc ľudí. Školy a verejné budovy v ohrozených lokalitách zostanú uzavreté. Oheň mieri k samotnému mestu Ventura, kde žije 100-tisíc obyvateľov.

Kvôli požiaru prišlo o dodávky elektriny vyše štvrť milióna odberateľov. Kalifornia sa doteraz spamätáva z ťažkých požiarov, ktoré ju kvôli veľkým suchám zachvátili už v októbri. Vtedy zomrelo v severokalifor­nskej vinárskej oblasti vyše 40 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #oheň #požiar