Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela

Americký prezident Donald Trump napriek medzinárodnej kritike oznámil, že nastal čas, aby USA uznali Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

06.12.2017 12:15 , aktualizované: 23:44
debata (70)

V prejave vo Washingtone tiež oznámil, že poveril ministerstvo zahraničia, aby vypracovalo plán presunu americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema. To sa ale neuskutoční minimálne v najbližších šiestich mesiacoch.

Bezpečnostná rada OSN sa asi v piatok zíde kvôli Jeruzalemu

Bezpečnostná rada OSN sa pravdepodobne v piatok mimoriadne zíde na žiadosť ôsmich z 15 členov Bezpečnostnej rady kvôli rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranne uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Informovali o tom podľa agentúr Reuters a AFP diplomatické zdroje.

„Misie Bolívia, Egypta, Francúzska, Talianska, Senegalu, Švédska, Spojeného kráľovstva a Uruguaja žiadajú“ japonské predsedníctvo BR zvolať pred koncom týždňa mimoriadnu schôdzu Bezpečnostnej rady, na ktorej by vystúpil generálny tajomník OSN Antonio Guterres, oznámilo v stredajšom vyhlásení zastúpenie Švédska pri OSN.

Trump vyhlásil, že jeho oznámenie o uznaní Jeruzalema znamená začiatok nového prístupu k riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu. Podľa neho odkladanie uznania Jeruzalema za izraelské hlavné mesto rovnako mier neprinieslo. Prezident tiež uviedol, že riešením blízkovýchodného konfliktu môžu byť aj dva štáty, ak si to obe strany budú želať.

Šéf Bieleho domu uistil, že Jeruzalem má zostať posvätným miestom troch náboženstiev – teda judaizmu, islamu a kresťanstva. Oznámil tiež, že v najbližších dňoch na Blízky východ odcestuje americký viceprezident Mike Pence.

Trump podľa Abbása vylúčil USA z mierového procesu

Šéf palestínskej autonómie Mahmúd Abbás kritizoval stredajšie vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. Podľa Abbása sa tým USA ešte viac vzdialili od svojej role sprostredkovateľa v izraelsko-palestínskom konflikte. To isté si myslí hlavný palestínsky mierový vyjednávač Saíb Irikát, informujú izraelská médiá.

„Týmto poľutovaniahodným rozhodnutím USA zámerne podkopali všetko mierové úsilie a vyhlásili tak, že opúšťajú úlohu sprostredkovateľa mierového procesu, ktorú hrali v predchádzajúcich desaťročiach,“ uviedol v televíznom prejave v Ramalláhu Abbás. Trump takto tiež podporil Izrael v odmietaní medzinárodných dohôd a v pokračovaní izraelskej politiky „okupácie, osídľovania, apartheidu a etnických čistiek“, citoval z prejavu denník The Times of Israel. Abbás vyzval na urýchlené zasadnutie výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP), aby sa na ňom mohli palestínske skupiny dohodnúť na „jednotnom národnom postoji“ po Trumpovom vyhlásení.

Podľa Abbása podkopal Trump úsilie o vytvorenie dvoch štátov – Izraela a Palestíny – a porušil medzinárodné právo.

Aj hlavný palestínsky mierový vyjednávač Saíb Irikát uviedol, že Trump uznaním Jeruzalema za izraelské hlavné mesto „diskvalifikoval USA z mierového procesu“. Trumpov krok je podľa Irikáta v „úplnom rozpore“ s dohodami, ktoré doteraz Palestínčanmi a Izraelčanmi podpísali, aj v rozpore s rezolúciami OSN.

„Moje dnešné oznámenie znamená začiatok nového prístupu ku konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi,“ vyhlásil Trump v Bielom dome. „Určite s týmto mojím vyhlásením mnohí nebudú súhlasiť, ale verím, že nakoniec tento nesúlad prekonáme a dospejeme k väčšiemu porozumeniu a spolupráci,“ poznamenal Trump. Podľa neho nejde o nič iné „než o priznanie si skutočnosti“.

Trump tiež informoval, že podpíše ďalší polročný odklad platnosti zákona o presune amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema. O ňom bolo rozhodnuté už v roku 1995 a malo sa uskutočniť do mája 1999. Od tej doby ale americkí prezidenti odklad predlžujú vždy o šesť mesiacov.

Netanjahu označil Trumpovo vyhlásenie o Jeruzaleme za historické

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za historické stredajšie oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Podľa Netanjahua ide o dôležitý krok na ceste k mieru. Informoval o tom denník The Times of Israel.

„Toto je historický deň. Sme hlboko vďační prezidentovi za jeho odvážne a správne rozhodnutie uznať Jeruzalem hlavným mestom Izraela a pripravovať otvorenie americkej ambasády v tomto meste,“ vyhlásil Netanjahu.

Izraelský premiér uviedol, že ide o dôležitý krok na ceste k mieru. Vyzval ďalšie krajiny, aby urobili podobné rozhodnutie. Netanjahu tiež zdôraznil, že Jeruzalem bude stále posvätným miestom troch náboženstiev a zaistí „rovnakú slobodu modlitieb pre židov, kresťanov i moslimov“.

Trumpovo vyhlásenie o Jeruzaleme odsúdilo viacero krajín

Stredajšie vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela kritizovalo okrem iného Turecko, Francúzsko, Egypt, Irán, Jordánsko či generálny tajomník OSN a tiež Európska únia. Najostrejšie reagovalo radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré vyzvalo arabské a moslimské krajiny na bojkot Spojených štátov.

„Toto rozhodnutie otvorilo brány pekla pre americké záujmy v regióne,“ komentoval Trumpovo vyhlásenie Ismail Radvan z hnutia Hamas. Novinárom tiež povedal, že vyzýva arabské a islamské štáty, aby „prerušili ekonomické a politické styky s americkým ambasádami a aby vyhostili amerických veľvyslancov“. Hamas už skôr označil Trumpovo oznámenia za agresiu.

Šéf Hamasu Ismail Haníja obvinil Trumpa, že nerešpektuje záujmy Palestínčanov. Tí už vraj budú vedieť, „ako správne reagovať“. Podľa Haníju ale Trumpov krok nič nezmení na „historických a zemepisných faktoch“.

Trumpa kritizoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého ide o jednostranné a poľutovaniahodné rozhodnutie, ktoré porušuje medzinárodné právo a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. To isté si myslí turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu, podľa ktorého Trump tiež porušil medzinárodné právo.

Medzinárodné právo svojím rozhodnutím uznať Jeruzalem a presunúť do neho americkú ambasádu porušil Trump i podľa Jordánska, uviedol hovorca tamojšej vlády.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyhlásil, že takéto jednostranné rozhodnutie ohrozí mierový proces v Izraeli. Zopakoval, že izraelsko-palestínsky konflikt nemá iné riešenie, než vytvorenie dvoch štátov.

Vážne obavy z ohrozenia mierového procesu kvôli Trumpovmu vyhláseniu vyjadrila aj Európska únia. Šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová zopakovala, že pozícia EÚ je nemenná a že únia a členské štáty EÚ nebudú presúvať svoje diplomatické zastúpenia do Jeruzalema.

Svet sa uznania obáva

Jeruzalem by mal byť hlavným mestom dvoch štátov a jeho konečný štatút by sa mal vyriešiť rokovaním medzi izraelskou a palestínskou stranou. V telefonickom rozhovore s predsedom palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom to povedala šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová. Reagovala tak na chystané vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela.

Mogheriniová uistila Abbása, že EÚ podporuje mierové rokovania o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu. Zopakovala úniový postoj, že jedinou možnosťou, ako zabezpečiť mier a bezpečnosť v regióne sú dva štáty – izraelský a palestínsky. Uviedla tiež, že Jeruzalem by mal byť hlavným mestom oboch týchto štátnych útvarov a jeho konečný štatút by sa mal vyjednať k spokojnosti oboch strán.

Šéfka úniovej diplomacie tiež pozvala Abbása do Bruselu, aby sa tam v januári stretol s ministrami zahraničných vecí EÚ. Abbás pozvanie prijal.

Mogheriniová tiež ocenila stredajšiu výzvu Abbása k nenásilným protestom proti Trumpovmu rozhodnutiu. Demonštrácie vypukli v stredu v Gaze.

Status Jeruzalema, ktorý je posvätným mestom judaizmu, islamu a kresťanstva, je dlhodobým predmetom sporu Izraelčanov a Palestínčanov. Jeho východnú časť Izrael obsadil v šesťdňovej vojne v roku 1967. Túto anexiu medzinárodné spoločenstvo neuznáva. V roku 1980 Izrael vyhlásil v rozpore s rezolúciami OSN celý Jeruzalem za „večné a nedeliteľné hlavné mesto“ štátu. Medzinárodné spoločenstvo chce, aby sa konečný štatút mesta vyriešil vo vzájomných rozhovoroch.

Hlavy rôznych cirkví hovoria jedným hlasom

Pápež František vyzval Trumpa, aby bol zachovaný súčasný stav a vyzval na opatrnosť. Podľa iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího je Trumpov zámer „neschopnosť a zlyhanie“ USA. Sýrska vláda plán šéfa Bieleho domu odsúdila ako nebezpečný.

ZPatriarchovia ortodoxnej cirkvi i protestantskí biskupi v liste Trumpovi uviedli, že by svojím rozhodnutím mohol spôsobiť „nezvratné škody“ a ohroziť mier.

„Akákoľvek náhla zmena by mohla spôsobiť nezvratné škody,“ píše sa v liste, ktorý podľa denníka The Times of Israel podpísalo 12 patriarchov ortodoxnej cirkvi v Jeruzaleme i tamojšej biskupi luteránskej a episkopálnej cirkvi. „Veríme, že so silnou podporou našich priateľov, Izraelčanov a Palestínčanov môžeme vyjednať udržateľný a spravodlivý mier a stav prospešný pre všetkých,“ uvádza sa tiež v liste.

Cirkevní predstavitelia takisto Trumpa varovali, že uznaním Jeruzalema hlavným mestom Izraela vyvolá „zvýšenou nenávisť, konflikt, násilie a utrpenie“. Mieru podľa nich nemožno dosiahnuť, bez toho by bol Jeruzalem „mestom všetkých“. Medzi signatármi je napríklad jeruzalemský patriarcha gréckej ortodoxnej cirkvi Theofilos III. či rímskokatolícky arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, ktorý je apoštolským administrátorom Latinského patriarchátu jeruzalemského.

Proti sú okrem cirkví aj politici

Hovorca tureckej vlády podľa agentúry Reuters povedal, že uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela „založí v regióne a svete požiar, ktorý pôjde len ťažko uhasiť“. Minister zahraničia Mevlut Cavusoglu neskôr uviedol, že proti Trumpovmu plánu sa „postavil celý svet“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prvýkrát od utorkového ohlásenia Trumpovho zámeru vystúpil na verejnosti na jednej diplomatickej konferencii, plán šéfa Bieleho domu však podľa agentúry Reuters nijako nekomentoval.

Uznanie Jeruzalema ako izraelského hlavného mesta zo strany USA bude pre Izrael významnou udalosťou, aj keď presun americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema bude odložený, povedal izraelský minister verejnej bezpečnosti Gilad Erdan. Izrael však podľa neho tento očakávaný krok Washingtonu vníma ako odraz reálneho diania, nie ako niečo, čo prinesie výraznú zmenu. „V skutočnosti sa nezmení nič,“ povedal Erdan novinárom v Bruseli. „Nemyslíme si, že (uznanie Jeruzalema) je ospravedlnením pre ďalšiu vlnu násilností, a nebojíme sa jej,“ dodal minister, ktorého citovala agentúra Reuters.

Znepokojenie Londýna, Berlína aj Moskvy

Šéf britskej diplomacie Boris Johnson uviedol, že Londýn sleduje iniciatívu Washingtonu so znepokojením. „Domnievame sa, že (postavenie) Jeruzalema by malo byť súčasťou definitívneho, dohodnutého riešenia konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi,“ povedal Johnson novinárom v Bruseli po príchode na rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie. Spojené štáty by podľa neho mali prísť čo najskôr s blízkovýchodným mierovým plánom.

Hlavný predstaviteľ Palestíny v Británii Manuel Hassassian v rozhovore s rozhlasovou stanicou BBC uviedol, že Trumpove vyhlásenie bude v podstate vyhlásením vojny na Blízkom východe a „bozkom smrti“ riešenia izraelsko-palestínskeho sporu v podobe vytvorenia dvoch štátov.

Nemecké ministerstvo zahraničia uviedlo, že má obavy z vypuknutia násilností v Jeruzaleme, Pásme Gazy aj na Západnom brehu Jordánu po Trumpovom vyhlásení. Nemeckých občanov nachádzajúcich sa v daných oblastiach varovalo, aby sa miestam očakávaných stretov vyhli.

Obavy z možného zhoršenia izraelsko-palestínskeho konfliktu zazneli aj z Ruska. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však zdôraznil, že Moskva sa nebude ďalej vyjadrovať k rozhodnutiu, ktoré ešte nepadlo.

„Historická a súdobá realita“

Trump podľa Bieleho domu urobí vyhlásenie o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela o 19:00 SEČ. Oznámenie bude podľa médií prezentované ako „historická a súdobá realita“, nie ako politický akt. Premiestnenie veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema, o ktorom sa tiež špekulovalo, sa bezprostredne neuskutoční, uviedla americký tlač s odvolaním sa na zdroje z Bieleho domu.

Svetové spoločenstvo neuznáva zjednotenie Jeruzalema zo strany Izraela, ani jeho vyhlásenia izraelským hlavným mestom. Palestínčania počítajú s tým, že získajú vlastný štát a že východný Jeruzalem, ktorý teraz Izrael okupuje, bude jeho hlavným mestom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pozval budúci týždeň lídrov členských štátov Organizácie islamskej spolupráce (OIC) na mimoriadne stretnutie s cieľom prediskutovať štatút Jeruzalema. Informoval o tom Erdoganov hovorca Ibrahim Kalin. Podľa jeho slov bude schôdzka, ktorá sa uskutoční 13. decembra, príležitosťou pre moslimské krajiny skoordinovať sa a dohodnúť spoločný postup po tom, ako americký prezident Donald Trump uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Kalin tiež dodal, že Turecko vyzýva americkú vládu, aby „okamžite ustúpila od tejto obrovskej chyby, ktorá prakticky zlikviduje krehký blízkovýchodný mierový proces“. Erdogan už v utorok varoval, že Jeruzalem je pre moslimov „červenou čiarou“ a pohrozil prerušením diplomatických vzťahov s Izraelom.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #jeruzalem #Donald Trump