Maďarský europoslanec čelí obvineniam zo špionáže v prospech Ruska

Maďarská prokuratúra obžalovala člena Európskeho parlamentu zo špionáže týkajúcej sa Európskej únie.

06.12.2017 12:48
madarsko, madari, demonstranti, madarska vlajka Foto: ,
Priaznivci radikálnej strany Jobbik si pripomínajú výročie Trianonskej zmluvy, ktorá v roku 1920 spečatila rozpad Uhorska.
debata (18)

Maďarská prokuratúra obžalovala europoslanca maďarskej krajne pravicovej strany Jobbik Bélu Kovácsa zo špionáže proti Európskej únii a z ďalších trestných činov. Podľa agentúry MTI o tom dnes informoval šéf vyšetrovateľov prokuratúry Imre Keresztes.

Radikálny nacionalistický politik je podľa vyhlásenia vydaného Keresztesom obžalovaný z výzvednej činnosti vykonávanej v inštitúciách Európskej únie, zo spôsobenia značnej finančnej škody a takisto z používania falošných dokumentov.

Keresztes pripomenul, že úrad na ochranu ústavy v apríli 2014 Kovácsa obvinil zo špionáže v inštitúciách EÚ. Na základe tejto správy maďarská prokuratúra o mesiac neskôr požiadala Európsky parlament, aby Kovácsa zbavil imunity. EP v októbri nasledujúceho roka tejto žiadosti vyhovel. Aj potom bol politik dôvodne podozrivý, že vo výzvednej činnosti v prospech cudzieho štátu pokračoval.

Keresztes tiež poukázal na to, že maďarské úrady Kovácsa podozrievajú zo špionáže pre Rusko. Podľa maďarských vyšetrovateľov prvé informácie o kontaktoch tohto politika sa členmi ruských spravodajských služieb pochádzajú z roku 2010. Pravidelne sa vraj stýkal s ruskými diplomatmi a každý mesiac jazdil do Moskvy.

Béla Kovács takisto čelí obvineniu zo sprenevery 21 079 eur, ktoré údajne vyplatili fiktívnym zamestnancom europarlamentu. V prípade sprenevery pritom obžalovali aj ďalšie tri osoby.

Agentúra AP napísala, že Kovács dlhú dobu v Rusku študoval a tiež pracoval.

Kovács, ktorý je rovnako ako ďalší traja spoluobžalovaní vyšetrovaný na slobode, všetky obvinenia odmieta. Dnešné oznámenie prokuratúry podľa AP privítal ako príležitosť očistiť svoje meno na súde a zároveň oznámil, že zo strany Jobbik vystupuje.

Na svojom facebookovom účte obvinil vládnu stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, že jeho kauzu zneužíva k útokom na Jobbik. „Nechcem, aby nepodložené obvinenia voči mojej osobe a súdne konanie sťažili víťazstvo Jobikku vo voľbách v roku 2018,“ napísal.

Podľa zatiaľ posledných prieskumov verejnej mienky je Jobbik najsilnejšou opozičneou politickou stranou. S jasnou prevahou ale naďalej vedie Fidesz, ktorý by mohol v aprílových voľbách získať v zákonodarnom zbore opäť dvojtretinovú väčšinu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #špionáž #Európsky parlament #Jobbik