Vydierač chce od DHL desať miliónov eur, inak hrozí bombami

Desať miliónov eur v kryptomene Bitcoin vyžaduje neznámy vydierač po zásielkovej firme DHL, prostredníctvom ktorej poslal v uplynulých týždňoch na rôzne adresy v Nemecku prinajmenšom dva nebezpečné balíčky.

06.12.2017 13:00
Postupim, vianočné trhy Foto: ,
Nemecká polícia v piatok pre podozrivý balíček evakuovala oblasť v blízkosti vianočných trhov v Postupime.
debata

S odvolaním sa na zdroje z vyšetrovania o tom informoval bulvárny denník Bild. Polícia v juhonemeckom Ulme kvôli podozrivému balíčku uzavrela okolie jednej z miestnych lekární v centre. Zakrátko ale oznámila, že išlo o planý poplach.

V piatok doručila zásielková služba DHL do lekárne v Postupime balíček, ktorý podľa polície obsahoval okrem iného klince a delobuchy. Pôvodne uviedla, že zariadenie neobsahovalo rozbušku, neskôr ale spresnila, že v balíčku bol odpaľovací mechanizmus napájaný batériami, a zásielka tak bola veľmi nebezpečná. Mohla podľa nej „spôsobiť vážne poranenie i zabiť“. Polícia kvôli zásielke evakuovala v piatok centrum brandenburskej metropoly vrátane vianočných trhov. Pri zariadení sa nachádzal odkaz od vydierača vo forme QR kódu.

Podobnú zásielku dostal asi pred mesiacom istý internetový obchod vo Frankfurte nad Odrou. Balík začal pri otváraní horieť, pričom sa zrejme zničil odkaz od vydieračov. To, že sa objavia ešte ďalšie balíčky, polícia v pondelok označila za „možné a pravdepodobné“.

Text, ktorý vydierač k balíku z Postupime priložil, bol podľa denníka Bild stručný, krátky a napísaný v nemčine. Adresovaný bol priamo firme DHL. Vydierač v ňom hrozil ďalšími bombovými zásielkami.

Ráno policajti evakuovali budovu v centre juhonemeckého mesta Ulm a uzavreli aj jej okolie. Podľa denníka Bild jedna z miestnych lekární dostala podozrivý balíček. Zakrátko sa ale ukázalo, že išlo o planý poplach. Nič nebezpečného sa nenašlo ani v pondelok v balíčku, ktorý dorazil na úrad durýnskej krajinskej vlády v Erfurte.

Polícia opakovane varovala obyvateľov, aby neotvárali podozrivé balíčky, pri ktorých nepoznajú odosielateľa, a radšej zavolali políciu. Len v spolkovej krajine Brandenbursko takto policajti v utorok asistovali pri otváraní ôsmich zásielok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vydieranie