Premiér Rajoy pripustil zmeny v španielskej ústave

Debaty o možnej reforme ústavy v prospech posilnenia katalánskej autonómie dominujú oslavám španielskeho Dňa ústavy pripomínajúceho 39. výročie jej schválenia v referende.

06.12.2017 14:17
debata (2)

Premiér Mariano Rajoy pripustil, že by zmeny podporil, ak neohrozia jednotu krajiny. Za úpravy textu, ktorý je podľa mnohých zastaraný, sa vyslovili aj politici iných strán. Skupiny ľudí vyrazili manifestovať za podporu jednoty Španielska v Madride, Barcelone či Bruselu.

„Som ochotný urobiť reformu, ale sú tu dve alebo tri veci, ktoré by som rád ujasnil. Nebudem v žiadnom prípade akceptovať rozbitie národnej zvrchovanosti, o budúcnosti Španielska majú podľa mňa rozhodnúť všetci Španieli, a nie len ich časť,“ vyhlásil podľa denníka El País Rajoy počas oslavy Dňa ústavy v parlamente v narážke na jednostranné vyhlásenie nezávislosti separatistickým vedením Katalánska.

Zmeny uvítajú viacerí

Časť španielskych politikov sa usiluje o posilnenie predovšetkým fiškálnej autonómie Katalánska, ktoré by podľa nich vzalo vietor z plachiet separatistom usilujúcim sa o úplnú nezávislosť regiónu. Zmenám v prospech decentralizácie sú naklonení ako ľavicoví socialisti či Podemos, tak liberálny Ciudadanos. Ich šéf Albert Rivera v parlamente vyhlásil, že ústava si vyžaduje „serióznu a dôkladnú“ reformu, ktorá by podľa neho zaručovala rovnosť práv všetkých obyvateľov Španielska.

Debata o ústavných zmenách prebieha dva týždne pred predčasnými voľbami do katalánskeho regionálneho parlamentu, ktoré majú podľa predstáv Madridu vyriešiť súčasnú krízu, počas ktorej centrálna vláda zosadila katalánske vedenie kvôli protiústavnej snahe o vyhlásenie nezávislosti.

Katalánski zástancovia jednoty Španielska sa domnievajú, že prísľub ústavných zmien by im mohol vo voľbách pomôcť získať na svoju stranu časť umiernených voličov a zmeniť pomery v parlamente, kde v predvlaňajších voľbách získali tesnú väčšinu stúpenci nezávislosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #ústava #Katalánsko