V Gaze to vrie. V meste pre Jeruzalem pália americké vlajky

Stovky Palestínčanov vyšli do ulíc mesta Gaza na protest proti zámeru amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý má oznámiť uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. Informovala o tom tlačová agentúra Anadolu.

06.12.2017 16:21
Americká zástava, Gaza Foto:
Obyvatelia Gazy pália americké a izraelské vlajky.
debata (1)

Stovky Palestínčanov vyšli do ulíc mesta Gaza na protest proti zámeru amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý má oznámiť uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. Informovala o tom tlačová agentúra Anadolu.

Podľa denníka The Times of Israel niektorí z demonštrantov pálili vlajky USA a Izraela. Vodca radikálneho hnutia Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy, označil Trumpovo rozhodnutie za „agresiu“ a „hazardnú hru“. „Vyzývame na zastavenie tohto zámeru, ktorý inak odštartuje strašné zmeny, nielen v Palestíne, ale v celom regióne,“ povedal vodca Hamasu Ismail Haníja z Gazy pre televíziu Al-Džazíra. Podľa neho bude Trumpovo rozhodnutie oficiálnym vyhlásením konca mierového procesu.

Americký prezident sa chystá oznámiť, že uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Tento krok už dopredu kritizovali moslimské štáty aj rada západných krajín. Izrael považuje celé mesto za svoju metropolu, Palestínčania ale žiadajú východný Jeruzalem ako hlavné mesto pre svoj budúci štát.

Trumpovo vyhlásenie odsúdili všetky palestínske frakcie a počnúc dneškom vyhlásili „tri dni hnevu“. Trumpa podľa tlačových agentúr varoval tiež saudskoarabský kráľ, ktorý je presvedčený, že americký prezident riskuje „hnev moslimov po celom svete“.

Organizácia islamskej spolupráce (OIC) už v pondelok oznámila, že uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela bude považovať za agresiu, a 13. decembra sa kvôli kríze okolo Jeruzalema mimoriadne zíde v Istanbule. Liga arabských štátov sa kvôli tejto záležitosti mimoriadne zíde už v sobotu.

Izrael posilnil bezpečnostné opatrenia v Jeruzaleme, kde je podľa agentúry AP v uliciach zatiaľ pokoj.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #Donald Trump