Snemovňa reprezentantov jasne odmietla návrh na odvolanie Trumpa

Americká Snemovňa reprezentantov v stredu jasnou väčšinou odmietla návrh demokratického poslanca Ala Greena na ústavnú žalobu na prezidenta Donalda Trumpa.

06.12.2017 22:40
debata (4)

Začatie procesu zbavenia prezidentskej funkcie, takzvaný impeachment, od začiatku nemalo valnú šancu na úspech. Proti návrhu sa vyslovili nielen všetci republikáni, ktorí majú v Snemovni reprezentantov väčšinu, ale aj veľká väčšina demokratov.

Proti impeachmentu sa vyslovilo 364 zákonodarcov, pre ich bolo 58. Proti sa postavila napríklad aj vodkyňa demokratickej menšiny Nancy Pelosiová. Ústavný žaloba by podľa nej mala prísť na program až v okamihu, kedy budú nespochybniteľné dôkazy o Trumpových prehrešeniach.

Pelosiová pred hlasovaním v spoločnom vyhlásení s demokratickým poslancom Stenym Hoyerom vyhlásila, že síce boli vznesené „legitímne otázky ohľadom jeho (Trumpovej) spôsobilosti viesť tento národ“, ale teraz ešte nenastal čas na úvahy o impeachmente.

Svoj návrh Green zdôvodňoval tvrdením, že terajší prezident šíri v krajine nenávisť a nepriateľstvo. „Otázka neznie, či je prezidentom fanatik. Otázka znie, čo s tým budeme robiť,“ uviedol poslanec vo vysvetľujúcom lis­te.

Green v stredu predložil návrh rezolúcie s využitím zákona, podľa ktorého musí snemovňa hlasovať do dvoch dní od podania.

Niektorí poslanci sa podľa agentúry AP pokúsili Greena od jeho zámeru odradiť, čo sa im podarilo už raz v októbri. Jeho osemstranový návrh vinil Trumpa z ťažkých zločinov a z „ujmy, ktorú spôsobil americkej spoločnosti“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Snemovňa reprezentantov #impeachment