Vojna na kórejskom polostrove je nevyhnutná, znie z KĽDR

Vojna na kórejskom polostrove sa stala nevyhnutnou, uviedlo ministerstvo zahraničia KĽDR. Podľa neho za to môžu hrozby, ktoré voči Pchjongjangu zaznievajú z Washingtonu.

07.12.2017 06:17
kim, korea Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un počas inšpekcie vo fabrike na spracovanie zemiakov.
debata (71)

Vinu pripísalo aj spoločným manévrom Spojených štátov a Južnej Kórey. KĽDR nedávno vykonala ďalší raketový test, ktorý odsúdila Bezpečnostná rada OSN.

„Zostávajúcou otázkou je teraz, kedy vojna vypukne?,“ povedal hovorca severokórejského ministerstva zahraničia. „Nechceme vojnu, ale nebudeme sa pred ňou schovávať,“ dodal vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Hovorca kritizoval nespresnené výroky amerických predstaviteľov, ktoré označil za „konfrontačné vojnové štvanie“. O možnosti vojenského stretu s KĽDR nedávno hovoril bezpečnostný poradca Bieleho domu Herbert McMaster a člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham.

Donald Trump uviedol, že situácia v KĽDR "bude vyriešená poriadne.

V pondelok sa začali rozsiahle spoločné letecké manévre USA a Južnej Kórey. Cvičenie, ktoré by malo trvať do piatku, považuje Pchjongjang za provokáciu.

Totalitný severokórejský režim sa pravidelne vyhráža ako Soulu, tak aj jeho spojencovi Washingtonu. Severná a Južná Kórea zostávajú technicky vo vojnovom stave. Vzájomný konflikt z rokov 1950 až 1953 bol totiž ukončený iba dohodou o prímerí, nie riadnu mierovou zmluvou.

Napriek rezolúciám OSN vypálila Severná Kórea 28. novembra ďalšiu raketu, o ktorej tvrdí, že je schopná zasiahnuť celé Spojené štáty. Všetkých 15 členských krajín BR OSN skúšku odsúdilo. USA vyzvali svet, aby s Pchjongjangom prerušil všetky styky.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #vojna #Južná Kórea