Hamas vyzval pre Jeruzalem na novú intifádu proti Izraelu

Radikálna organizácia takto reaguje na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

07.12.2017 08:02 , aktualizované: 23:47
trump, pence, usa, izrael, jeruzalem Foto: ,
Prezident USA Donald Trump v spoločnosti amerického viceprezidenta Mikea Penceho drží dekrét, ktorý uznáva Jeruzalem za nové hlavné mesto Izraela.
debata (23)

Vodca palestínskej radikálnej organizácie Hamas Ismail Haníja vyzval Palestínčanov na začatie nového povstanie – intifády – proti Izraelu.

Už v stredu Hamas oznámil, že Trump svojím krokom otvoril „bránu pekla“. Haníja vo štvrtok povedal, že Trumpovo rozhodnutie možno chápať ako „vyhlásenie vojny Palestínčanom“.

„Mali by sme vyhlásiť intifádu proti sionistickému nepriateľovi a budeme pracovať na jej začiatku,“ povedal Haníja v Gaze. V stredu jeho skupina vyhlásila trojdňové obdobie hnevu, na dnešok sú zvolané demonštrácie v mnohých palestínskych mestách.

V stredu jeho skupina vyhlásila trojdňové obdobie hnevu, na štvrtok sú zvolané demonštrácie v mnohých palestínskych mestách. Obchody i školy zostali zatvorené.

Palestínčania viedli proti Izraelu od roku 1987 dve povstania, v ktorých ich hlavnou zbraňou boli kamene. O život pri nich prišlo okolo 6 000 ľudí.

Aj keď je izraelský premiér Benjamin Netanjahu s Trumpovým krokom nadmieru spokojný, Izrael sa pripravuje na nové násilnosti. Armáda vyslala k jednotkám na Západnom brehu Jordánu posily.

Americké veľvyslanectvá na Blízkom východe aj v časti Afriky varovali amerických občanov pred možnými protestmi.

Šéf Hizballáhu podporil výzvu na nové povstanie proti Izraelu

Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh podporil štvrtkovú výzvu šéfa palestínskeho Hamasu na začatie nového povstania (intifády) proti Izraelu. Nasralláh to povedal vo štvrtok v libanonskej televízii Al-Manar. Intifáda má byť reakciou na stredajšie oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že uznáva Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

„Podporujeme výzvu k novej palestínskej intifáda a k vystupňovaniu odporu, ktorý bude najväčšou, najdôležitejšou a najvážnejšou odpoveďou na americké rozhodnutie,“ vyhlásil Nasralláh. Podľa izraelského denníka The Times of Israel vodcu Hizballáhu tiež uviedol, že jeruzalemská mešita Al-Aksá, tretie najposvätnejšie miesto islamu, je „v naozajstnom ohrození a môže byť kedykoľvek zničená“.

Nasralláh tiež povedal, že Izrael nerešpektuje medzinárodné rezolúcie ani názor ostatného sveta a „zaujíma sa len o to, čo hovoria USA“. Vodca Hizballáhu tiež vyzval moslimov, aby zaplavili sociálne siete protestmi proti Trumpovmu vyhlásení.

Rijád: Rozhodnutie o Jeruzaleme môže mať nebezpečné následky

Saudská Arábia odsúdila rozhodnutie Donalda Trumpa vyhlásiť Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Saudskoarabský kráľovský dvor varoval, že rozhodnutie, s ktorým súvisí aj budúci presun amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema, môže mať nebezpečné následky. Americká administratíva by mala podľa vyhlásenia Saudskej Arábie Trumpovo rozhodnutie odvolať.

Šéf Bieleho domu v stredu povedal, že uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a že poveril ministerstvo zahraničia presunom veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema. Zároveň ale podpísal šesťmesačný odklad presťahovania ambasády rovnako ako jeho predchodcovia.

Minister zahraničia Rex Tillerson povedal, že prípravy na presun úradu začnú okamžite. Očakáva sa však, že potrvajú aj niekoľko rokov.

Saudskoarabský kráľovský dvor sa domnieva, že presun ambasády bude mať „nebezpečné dôsledky“. Trumpov postup považuje za „neospravedlniteľný a nezodpovedný“ a rovnako za krok „poškodzujúci práva palestínskeho národa“.

V texte sa ďalej uvádza, že Trumpovo rozhodnutie je „závažným porušením neutrálnej pozície, ktorú USA doteraz vo vzťahu k Jeruzalemu zastávali“.

Jordánsko: Rozhodnutie je neplatné

Palestínčania žijúci v Jordánsku protestovali na niekoľkých miestach hlavného mesta Ammánu proti rozhodnutiu Trumpa uznať Jeruzalem za izraelské hlavné mesto. Ammán považuje Trumpov krok z hľadiska práva za neplatný.

Jordánska vláda sa domnieva, že Trump svojím postupom porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Rada v roku 1980, keď Izrael pripojil okupovanú východnú časť Jeruzalema k západnej a obe časti vyhlásil za svoje nedeliteľné hlavné mesto, prijala rezolúciu, ktorá túto anexiu neuznáva. Týmto právnym názorom sa riadi väčšina sveta.

Jordánska vláda v reakcii na stredajšie Trumpovo vyhlásenie oznámila, že považuje „všetky jednostranné kroky meniace faktický stav vecí za neplatné“.

Protesty v Turecku či v Pásme Gazy

Izrael obsadil východný Jeruzalem počas vojny v roku 1967, dovtedy túto časť mesta spravovalo Jordánsko, pod ktoré dodnes patrí správa jeruzalemských moslimských posvätných miest.

V Jordánsku žijú tisíce potomkov Palestínčanov, ktorí odišli zo svojich domovov po vzniku Izraela. V ammánských štvrtiach, kde žijú, už v stredu večer vypukli protesty. Ich účastníci volali protiamerická heslá ako „Amerika je matkou teroru“ či „Preč s Amerikou“.

Trumpovo rozhodnutie vyvolalo v stredu protesty tiež v Turecku, na Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy. Palestínčania na dnes zvolali zhromaždenie do Ramalláhu.

Zasadne BR OSN?

Osem krajín, ktoré nesúhlasia s rozhodnutím Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, požiadalo o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Švédska misia pri OSN oslovila Japonsko, ktoré tento týždeň rade predsedá, aby zasadnutie zvolalo ešte tento týždeň. Okrem Švédska ho požaduje Bolívia, Egypt, Francúzsko, Taliansko, Senegal, Veľká Británia a Uruguaj.

Generálny tajomník OSN António Guterres po Trumpovom oznámení povedal, že problematiku je potrebné vyriešiť prostredníctvom priamych rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. Zároveň varoval, že „jednostranné opatrenia“ by mohli zmariť vyhliadky na mier.

Netanjahu: USA bude nasledovať mnoho krajín

Izrael je v kontakte s krajinami, ktoré chcú nasledovať USA v rozhodnutí uznať Jeruzalem za izraelské hlavné mesto, povedal predseda izraelskej vlády Benjamin Netanjahu. Americký prezident Donald Trump svoj krok, ktorý je v rozpore s doterajšou praxou USA aj s právnym názorom OSN, oznámil v stredu.

Netanjahu povedal, že Američanov bude nasledovať „mnoho krajín“. Hovoril na izraelskom ministerstve zahraničia, ale žiadnu z týchto krajín nemenoval.

Netanjahu povedal, že Trump sa svojím krokom „navždy zapísal do dejín Jeruzalema“. Už v stredu označil oznámenie amerického prezidenta za historické.

Pridá sa aj Rusko?

Ruský veľvyslanec v Izraeli Alexander Šein povedal, že Rusko považuje západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a Rusko by tam mohlo za určitých podmienok presunúť svoje veľvyslanectvo.

Reagoval na stredajšie oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý dal ministerstvu zahraničných vecí pokyn, aby pripravilo presun amerického veľvyslanectva z Tel Avivu. Podľa Kremľa toto oznámenie skomplikuje situáciu na Blízkom východe. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo na pokoj.

Moskva podľa Šeinovho vyhlásenia považuje západný Jeruzalem za izraelskú metropolu a je vraj možné, že tam Rusko z Tel Avivu presťahuje svoje veľvyslanectvo, akonáhle sa dosiahne mierová dohoda medzi Izraelom a Palestínčanmi.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Hamas #Saudská Arábia #jeruzalem #Rijád