Obžalovaný ruský exminister: Som obeťou strašnej a nemilosrdnej provokácie

Bývalý ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev pred moskovským súdom kategoricky odmietol obvinenia z korupcie a povedal, že sa stal obeťou "strašnej a nemilosrdnej provokácie" zo strany šéfa ropnej spoločnosti Rosnefť Igora Sečina. Súd exministrovi udelil "posledné slovo", žaloba pre neho žiada desať rokov väzenia. Verdikt padne budúci týždeň.

07.12.2017 12:10
Alexej Uljukajev Foto: ,
Bývalého ruského ministra Alexeja Uljukajeva obvineného z korupcie eskortujú na súd v Moskve.
debata (6)

Uljukajev podľa obžaloby prevzal úplatok dva milióny dolárov (1 692 476 eur), ktoré si odniesol od Sečina v taške. Ako člen federálnej vlády vraj Uljukajev požadoval úplatok za súhlas ministerstva s tým, že Rosnefť pohltí menšiu, ale výnosnú ropnú firmu Bašněfť. Sečin, považovaný za chránenca prezidenta Vladimira Putina, pred súdom nevypovedal.

„Kategoricky odmietam podiel na zločine. Zozbierané dôkazy svedčia o tom, že som sa ničoho nedopustil. Stal som sa obeťou strašnej a nemilosrdnej provokácie. Jej autor sa rozplynul, zostal po ňom len smrad,“ vyhlásil obžalovaný.

Svoju vinu Uljukajev vidí len v „karierizme a pokrytectve“. Dával vraj prednosť kariére pred spravodlivosťou, usiloval sa o cudziu priazeň, dostával dary a dával ich. „Za posledný rok som mnohé prehodnotil, zvyšok života venujem ľuďom,“ povedal v poslednom slove.

Prokuratúra pre Uljukajeva žiada desať rokov väzenia a pokutu pol miliardy rubľov. Obhajca minulý týždeň súd vyzval, aby Uljukajeva zbavili viny. Exminister je teraz v domácom väzení a verdikt má padnúť budúci piatok.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súd #Alexej Uljukajev