Lavrov varoval USA pred nátlakom, vec s KĽDR sa má riešiť diplomaticky

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov upozornil svoj americký náprotivok Rexa Tillersona, že nátlak na ruské médiá a diplomatov pôsobiacich v Spojených štátoch, vrátane pokusov amerických tajných služieb o ich zverbovanie, je neprípustný. Uviedla to agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva.

07.12.2017 12:31 , aktualizované: 21:23
debata (58)

Za neprípustnú označil Lavrov tiež ďalšiu eskaláciu sporu okolo jadrového a raketového programu Severnej Kórey; problém sa podľa neho má riešiť „výlučne diplomatickými prostriedkami“.

Lavrov sa stretol s Tillersonom na okraj viedenskej konferencie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Ešte pred schôdzkou americký minister tvrdo kritizoval Rusko za zasahovanie do záležitostí susedov, Moskva podľa neho vyzbrojuje a riadi protivládne sily na Donbase na východe Ukrajiny. Práve tento problém Tillerson označil za najväčšiu prekážku v americko-ruských vzťahoch.

„Znepokojujú nás snahy prevrátiť náš návrh na vyslanie mierotvorcu hore nohami,“ vyhlásil Lavrov pred novinármi. Považuje tiež za nesprávne povzbudzovať Kyjev v zanedbávaní minských mierových dohôd, ktoré podľa neho počítajú s nadviazaním priameho dialógu medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami.

S Tillerson hovoril aj o KĽDR a Afganistane. Moskvu znepokojuje „nová stratégia Washingtonu“, naznačujúca snahu o „násilné riešenie“, čo je podľa Lavrova „nerealistické“. Severokórejskí vodcovia podľa neho chcú rokovať s USA predovšetkým o zárukách bezpečnosti a Rusko je ochotné takémuto dialógu napomôcť.

Ruský minister tiež poukázal na dôsledky rozhodnutia amerického prezidenta ohľadom uznania Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela. „Môže to urobiť kríž nad rozhovormi o vytvorení dvoch rovnoprávnych štátov, Izraela a Palestíny,“ varoval.

Tillerson pred stretnutím s Lavrovom Rusko nešetrí, štát označil za pôvodcu agresie

Tvrdý útok na Moskvu ako pôvodcu agresie proti Ukrajine si ako predohru svojho stretnutia so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom zvolil americký minister zahraničia Rex Tillerson.

Na konferencii ministrov zahraničných vecí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni obvinil Rusko zo zasahovania do záležitostí susedných štátov. S Lavrovom sa následne stretol popoludní.

Rusko podľa Tillersona vyzbrojuje, riadi a cvičí protivládne sily na Ukrajine a bojuje po ich boku. Spojené štáty „nikdy neprijmú ruskú okupáciu (Krymu) a pokus polostrov anektovať“, povedal minister. Sankcie budú platiť, kým Moskva nevráti kontrolu nad Krymom Kyjevu. Spojené štáty a Európa budú okrem toho ďalej uplatňovať sankcie proti Rusku, kým jeho armáda neodíde z Donbasu, konštatoval Tillerson.

Ukrajinskej otázke sa v prejave vo Viedni venoval aj Lavrov. Odsúdil údajné snahy „zaviesť v Donbase okupačnú správu“, ktorá podľa neho brzdí realizáciu ruských návrhov na riešenie krízy. Kyjev podľa Lavrova sabotuje uplatnenie minských mierových dohôd a nesie všetku zodpovednosť za trvajúce ozbrojené strety.

Podľa ruského ministerstva zahraničia by Lavrov s Tillersonom mali okrem situácie na Ukrajine diskutovať aj o Sýrii a hrozbách Severnej Kórey. Ruská strana chce upozorniť na údajné ústrky voči ruským novinárom pôsobiacim v USA, ktoré sa vraj snažia zverbovať k spolupráci americkej tajnej služby.

Stretnutím pokročili len minimálne

Rusko stále popiera zapojenie do konfliktu, ktorý si za tri roky vyžiadal na 10 000 mŕtvych. Lavrov vo štvrtok opäť všetku vinu zvaľoval na Kyjev, ktorý podľa neho sabotuje mierové dohody z Minsku.

Agentúra Reuters poznamenala, že obe strany sa vyslovujú pre rozmiestnenie mierových jednotiek OSN na Donbase, ale v podrobnostiach nasadenia sa nezhodujú – a štvrtkové stretnutie vykázalo len málo známok konkrétneho pokroku.

Obaja ministri spočiatku zhodne ignorovali otázky novinárov. Tillerson však neskôr uviedol, že sa podarilo pokročiť, vedie sa dialóg a spolupráca, ale problémy sa jednou schôdzkou nevyriešia.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Lavrov #Ukrajina #anexia Krymu #Rex Tillerson