Szydlová na čele poľskej vlády končí, nahradí ju šéf financií Morawiecki

Beata Szydlová na čele poľskej vlády končí, novým premiérom sa stane doterajší minister financií Mateusz Morawiecki.

07.12.2017 13:40 , aktualizované: 23:16
Mateusz Morawiecki Foto: ,
Poľský minister financií a budúci premiér Mateusz Morawiecki.
debata (1)

Uviedla to hovorkyňa vládnej strany Právo a spravodlivosť, ktorej politické špičky a následne aj poslanecký klub sa vo štvrtok zišli vo Varšave, aby prerokovali zmeny vo vláde. O nich sa už špekuluje dlhší čas.

Počas rokovaní Szydlová ponúkla svoju rezignáciu, ktorá bola prijatá, uviedla hovorkyňa PiS Beata Mazureková. Dodala, že podľa špičiek PiS má Szydlová naďalej plniť „dôležitú funkciu vo vláde“. Na premiéra výbor navrhol Morawieckého.

Ten má plnú podporu šéfa Pis Jaroslawa Kaczyńského, zatiaľ čo Szydlová jeho plnú dôveru nemala, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na analytikov. Podľa zdrojov serveru Politico Kaczyński o výmene na poste predsedu vlády uvažoval od pondelkového straníckeho mítingu. Bývalý úspešný bankár Morawiecki ovládajúci cudzie jazyky „bude lepším partnerom pre ostatných lídrov EÚ než Szydlová“, dodal web.

Rekonštrukciu kabinetu podľa televízie TVN 24 vysvetlila Mazureková tým, že medzinárodné a domáce situácie predstavujú „trošku iné výzvy“, čo vyžaduje „zmeny nielen ministrov, ale aj vedenia vlády“. O aké výzvy ide, nevysvetlila. Reuters v tejto súvislosti zmieňuje prípravu strany na nadchádzajúcu sériu volieb: budúci rok sa uskutočnia miestne voľby, v roku 2019 parlamentné a v roku 2020 prezidentské.

„Posledné dva roky – bolo to pre mňa mimoriadne obdobie a slúžiť Poľsku a Poliakom mi bolo cťou,“ napísala na twitteri odchádzajúca premiérka.

Szydlovej vláda dostala dôveru parlamentu

Hlasovanie o vyslovení nedôvery zvolala opozičná Občianska platforma, ktorá tvrdí, že nové zákony presadzované súčasnou vládou sú nedemokratické a vzďaľujú Poľsko od Európskej únie.

Poľská vláda premiérky Szydlovej vo štvrtok s prehľadom zvládla hlasovanie parlamentu o vyslovení nedôvery, ktoré navrhli opoziční poslanci. Napriek tomu je však osud Szydlovej na čele kabinetu „vo hviezdach“.

V Sejme, dolnej komore zákonodarného zboru, ktorý má 460 kresiel, vládu podporilo 239 poslancov, zatiaľ čo pre vyslovenie nedôvery ich hlasovalo len 168 a 17 sa hlasovania zdržalo.

Výsledok hlasovania bol vopred celkom jasný vzhľadom na to, že PiS Jaroslawa Kaczyńského disponuje absolútnou väčšinou hlasov. V posledných voľbách konaných v roku 2015 strana získala 234 poslaneckých mandátov.

Poľský prezident Andrzej Duda sa vo štvrtok stretol s poprednými vládnymi predstaviteľmi. Stalo sa tak v čase šíriacich sa špekulácií, že premiérku Beatu Szydlovú nahradí iný politik. Hoci má Szydlovej vláda podporu verejnosti, šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski údajne presadzuje zmenu. Vládna strana predtým oznámila, že vo štvrtok plánuje rokovanie o zmenách vo vláde. Pred stretnutím s prezidentom Dudom Szydlová prehovorila k poslancom a zdôraznila, že jej vláda dobre reprezentuje záujmy bežných Poliakov.

Bývalý bankár Morawiecki je odborníkom na európske právo

Vizitka doterajšieho poľského ministra financií Mateusza Morawieckého (49), ktorý bude premiérom:

* Morawiecki bol v novembri 2015 vymenovaný vicepremiérom a ministrom pre ekonomický rozvoj vo vláde Beaty Szydlovej ako nezávislý. V marci 2016 vstúpil do strany Právo a spravodlivosť (PiS). Ministrom financií sa stal v septembri 2016.
* Morawiecki, ktorý je považovaný za jedného z najschopnejších poľských ministrov a je mu pripisovaná časť zásluh za rastúcu poľskú ekonomiku, predložil ambiciózny plán „zodpovedný rozvoj“, známy tiež ako Morawieckého plán, určený k naštartovaniu ekonomického rozvoja a získaniu finančných zdrojov pre veľkorysé plány vlády v oblasti sociálnej politiky.
* Morawiecki je bývalým riaditeľom banky BZ WBK, a počas dvoch rokov vlády PiS sa zasadil okrem iného o kroky na vrátenie poľskej kontroly nad niektorými bankami ovládanými zahraničnými spoločnosťami.
* Právnik a historik sa narodil 20. júna 1968 a politicky aktívny bol už od skorej mladosti. Jeho otcom je bývalý disident, vedec a politik Kornel Morawiecki, ktorý v 80. rokoch založil a viedol ilegálne antikomunistickú organizáciu Bojujúca Solidarita.
* V 12 rokoch sa Morawiecki zúčastnil nelegálneho rozmnožovania politických letákov, neskôr vylepovali plagáty vyzývajúce k akciám odporu a napriek prenasledovaniu poľskou tajnou políciou sa aktívne zúčastnil demonštrácií na konci 80. rokov. V rokoch 1988 a 1989 figuroval v okupačných štrajkoch na Vroclavskej univerzite, kde študoval históriu.
* V štúdiách pokračoval na tamojšej Technickej univerzite (1993) a Ekonomickej univerzite (1995), v rokoch 1995 až 1997 študoval európske právo a ekonomickú integráciu na Univerzite v Hamburgu a na Bazilejskej univerzite. Ešte za štúdií vo Vroclavi si dopĺňal štúdium aj na dvoch amerických univerzitách.
* V roku 1991 sa podieľal na vzniku dvoch vydavateľstiev, v tom istom roku spoluzaložil časopis Dva dni, neskôr bol jeho šéfredaktorom.
V rokoch 1996 až 1997 viedol bankový a makroekonomický výskum** na Frankfurtskej univerzite. V roku 1998 vo Výbore pre európsku integráciu viedol rokovania o vstupe Poľska do Európskej únie, ktoré sa týkajú mnohých oblastí, vrátane financií.
* Je spoluautorom knihy Právo v Európskej únii, ktorá bola prvou publikáciou na túto tému v Poľsku.
* V rokoch 1996 až 2004 prednášal na univerzitách vo Vroclavi a v rokoch 1998 až 2002 bol na čele regionálneho parlamentu Dolného Sliezska.
* Od novembra 1998 začal pracovať pre banku BZ WBK na rôznych pozíciách, v rokoch 2007 až 2015 bol jej riaditeľom.
* Tento rok v marci sa Morawiecki zúčastnil zasadnutia ministrov financií krajín G20 v Baden-Badene ako prvý zástupca Poľska v histórii.
* Je ženatý, má štyri deti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Andrzej Duda #Beata Szydlová