Trumpova vláda na dva týždne odvrátila obmedzenie prevádzky úradov

Americká vláda dočasne odvrátila hrozbu akútneho nedostatku financií a obmedzenia prevádzky federálnych úradov.

08.12.2017 06:27
debata (8)

Obe komory Kongresu vo štvrtok schválili provizórne financovania federálnych úradov na nasledujúce dva týždne. V opačnom prípade hrozilo, že nebudú mať od soboty vládne úrady a inštitúcie peniaze na prevádzku. Rokovania o rozpočte na celý nasledujúci rok však žiadnu konkrétnu dohodu neprinieslo, uviedla agentúra AP.

Republikáni presadili navýšenie vládneho rozpočtu o peniaze potrebné na prevádzku do 22. decembra napriek takmer jednotnému odporu menšinových demokratov. Vďaka tomu nebude musieť vláda obmedzovať prevádzku úradov, ale ani národných parkov či múzeí, čo reálne hrozilo.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa však potrebuje schváliť rozpočet, ktorý by jej zaistil financie na celé súčasné fiškálne obdobie, teda do konca septembra 2018. Republikánski i demokratickí kongresoví vodcovia označili svoje štvrtkové rokovania o rozpočte za produktívne, k zhode na jeho prijatie však nedospeli.

Demokrati podľa šéfky menšiny demokratov Nancy Pelosiovej trvajú na tom, aby bol s rozpočtom schválený aj zákon zaisťujúci právnu ochranu cudzincov bez platných dokumentov, ktoré do USA pricestovali ako deti.

Republikáni, ktorí sa usilujú o dohodu na dlhodobom financovaní zvlášť kvôli navýšeniu peňažných zdrojov pre armádu, by však chceli tému mladých imigrantov oddeliť od rozpočtu a podporu demokratického návrhu podmieňujú sprísnením ochrany hraníc.

Podľa amerických médií je reálne, že 22. decembra, keď provizórium schválené vo štvrtok skončí, bude potrebné hlasovať o ďalšom krátkodobom financovaní úradov do konca januára. Nie je totiž isté, či sú obe strany schopné dosiahnuť dohodu o rozpočte do Vianoc alebo až v januári.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #USA #Donald Trump