Šíriace sa kalifornské požiare vyhnali z domovov už 200-tisíc ľudí

Rýchlo sa šíriace kalifornské požiare, ktoré rozdúchava silný vietor, zničili už viac ako 500 budov v niekoľkých oblastiach severne a severozápadne od Los Angeles.

08.12.2017 07:00
poziar, usa, kalifornia Foto: ,
Posádka požiarneho vozu prechádzka okolo domu v plameňoch na juhu Kalifornie.
debata (2)

Svoje domovy už opustilo okolo 200-tisíc ľudí a úrady sa kvôli nepriaznivej predpovedi obávajú ďalšieho šírenia ohňa. Uzavreté sú stovky škôl a niektoré úseky ciest, uviedla agentúra Reuters.

Najničivejším zo zhruba pätice požiarov, ktoré vo štvrtok večer pustošili južnú Kaliforniu, bol ten v okrese Ventura, ktorý sa rozšíril už na 466 štvorcových kilometrov medzi miestnymi horami a Pacifickým pobrežím a zničil 430 budov. Hasičom sa doteraz podarilo dostať pod kontrolu len jeho malú časť.

O niečo úspešnejšie sú boje s požiarmi v hornatej oblasti severne od Los Angeles, kde sa už vo štvrtok mohla vrátiť domov časť evakuovaných obyvateľov. Tisíce ich však zostávajú v núdzových ubytovacích strediskách. V husto obývanej oblasti uzavreli niekoľko hlavných diaľničných ťahov.

Platí najvyšší stupeň požiarneho ohrozenia

Úplne nový požiar vypukol vo štvrtok severne od San Diega, ktorý zničil najmenej 20 domov v seniorskej komunite a popálil najmenej dvoch ľudí. Žiadne obete na životoch pri požiaroch doteraz hlásené neboli, zranení boli najmenej traja hasiči.

Z celkom 1 100 škôl patriacich do oblasti Los Angeles ich uzavreli najmenej 265, nevyučuje sa okrem iného na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare.

Vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť až 130 kilometrov za hodinu sa v najbližších dňoch nemá utíšiť, kvôli čomu v oblasti platí vôbec prvýkrát v histórii najvyšší stupeň požiarneho ohrozenia. Súčasné požiare sú už druhým devastujúcim náporom ohňa v Kalifornii od októbra, kedy zomrelo v severokalifornské vinárskej oblasti vyše 40 ľudí.

Záchranná akcia na pomoc zajacovi.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #Požiare #lesný požiar