Protesty proti Trumpovmu rozhodnutiu o Jeruzaleme majú dve obete

Dvaja Palestínčania zahynuli v Pásme Gazy pri zrážkach demonštrantov s izraelskými vojakmi. Najmenej 35 ďalších utrpelo zranenia. Protestovali proti rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Napísala to agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva.

08.12.2017 12:08 , aktualizované: 16:37
Jeruzalem Foto: ,
Ľudia v centre Jeruzalema mávajú palestínskymi vlajkami a protestujú proti rozhodnutiu prezidenta USA Donalda Trumpa.
debata (42)

Ide o prvé hlásené obete nepokojov, ktoré rozpútalo kontroverzné stredajšie vyhlásenie Trumpa. Ako prvý podľa ministerstva zomrel 30-ročný Mahmúd Masrí, identita druhej obete v tejto chvíli nie je známa.

Palestínčania podľahli streľbe izraelských vojakov pri hraničnom plote medzi Pásmom Gazy a Izraelom, kde podľa izraelskej armády stovky Palestínčanov váľali horiace pneumatiky a hádzali kamene na vojakov na druhej strane hranice. „Počas výtržností strieľali vojaci cielene na dvoch hlavných podnecovateľov,“ stálo vo vyhlásení armády.

Rozsiahle protesty

V piatok vyšli tisíce moslimov po poludňajších modlitbách do ulíc Istanbulu, aby protestovali. Demonštrácie sa konali aj v Malajzii, Indonézii a Pakistane. V Teheráne stovky ľudí kričali smrť Amerike. Veľké protesty na piatok zvolali aj Palestínčania.

V palestínskom Betleheme polícia rozháňala dav slzným plynom. Na televíznych záberoch je vidieť ľudí, ako hádžu kamene, ulicu zahalenú dymom a demonštrantmi so šatkami cez tvár. V Gaze je v uliciach niekoľko tisíc ľudí a ďalšie sa začínajú schádzať pred jeruzalemskou mešitou Al-Aksá. Izrael vyslal na rizikové miesta početnej posily.

V Istanbule sa protest konal v štvrti Fatih v európskej časti mesta. Ľudia niesli nápisy Jeruzalem je naša česť, Preč s Amerikou, preč s Izraelom. Smrť obom krajinám požadovali Iránci na proteste v Teheráne. Podľa iránskych médií sa podobné akcie konajú aj v ďalších iránskych mestách.

Al-Kájda: Útočte na americké ciele

Demonštráciu, na ktorú prišli v pakistanskej metropole Islamabade stovky ľudí, zvolali islamistické skupiny. Pálili sa Trumpove podobizne a podobné akcie sa konali aj v Karáčí a Láhaure.

K zhromaždeným hovorili islamisti, ktorí vyzývali moslimské krajiny na prerušenie vzťahov s USA, čo má Trumpa donútiť, aby svoje rozhodnutie odvolal. Pakistanské ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení uviedlo, že Trump mení „právny a historický“ status Jeruzalema.

Proti Trumpovmu rozhodnutiu protestovali ľudia aj v Betleheme.

Na útoky na americké ciele a tiež na spojencov USA vyzvala teroristická organizácia al-Kájda. Na svojej webovej stránke nabáda ku svätej vojne a Spojené štáty označuje za moderného „faraóna“ utlačujícího moslimov. „Najistejší a najrýchlejší spôsob konfrontácie s faraónom našej doby – Amerikou – je viesť džihád v mene Alaha a útočiť na záujmy USA a ich sionistických a križiackych spojencov všade na svete,“ uvádza sa vo vyhlásení skupiny.

Proti Trumpovmu rozhodnutiu protestovali tisíce Malajsijcov a Indonézanov. Politici oboch krajín sa pripojili k tým, ktorí s Trumpovým rozhodnutím nesúhlasia. Pred americkým veľvyslanectvom v Kuala Lumpure ľudia pálili americké vlajky a volali protiamerické heslá. Aj v Jakarte sa demonštrácie konali pred zastupiteľským úradom USA. Niektorí ľudia tam prišli s palestínskou vlajkou. Jakartská polícia bola pripravená úrad chrániť.

Trump sa v stredu rozišiel s doterajšou americkou politikou a povedal, že uznáva Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Väčšina sveta sa domnieva, že o statusu sa musí konať.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vyzval na pokoj. Trumpovo rozhodnutie už skôr označil za poľutovaniahodné a jednostranné. Povedal, že „žiadny regionálny problém sa nedá riešiť jednostranným rozhodnutím alebo použitím práva silnejšieho“.

Bojkot návštevy Mika Pencea

Palestínske vedenie chce bojkotovať návštevu amerického viceprezidenta Mika Pencea, ktorý má byť v oblasti v druhej polovici decembra.

Džibríl Radžúb z vládnuceho Fatahu povedal, že Pence nie je na palestínskych územiach vítaný. Palestínčania tak reagujú na stredajšie oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzaleme. Washington uviedol, že bojkot Penceovej návštevy bude kontraproduktívne.

Radžúb povedal, že Pence sa chcel 19. decembra stretnúť s palestínskym vodcom Mahmúdom Abbásom. Palestínčania už skôr hrozili prerušením kontaktov s USA. Viceprezident mieri aj do Izraela.

Trump sa rozišiel s doterajšou americkou praxou a rozhodol sa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Už vo štvrtok sa kvôli tomu konali protesty, pri ktorých podľa palestínskych zdrojov bolo zranených okolo 50 ľudí.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #jeruzalem