Szydlová odstúpila, Poľsko má nového premiéra

Poľský prezident Andrzej Duda prijal demisiu premiérky Beaty Szydlovej a vzápätí poveril touto funkciou doterajšieho ministra financií Mateusza Morawieckého.

08.12.2017 15:37 , aktualizované: 17:06
debata

Hlasovanie o dôvere v nový kabinet je podľa televízie TVN 24 naplánované na utorok budúci týždeň.

Na zmene na čele vlády sa dohodli špičky vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) ešte vo štvrtok večer. Podľa serveru Fakt24.pl Szydlová zostane v Morawieckého vláde ako vicepremiérka a bude mať na starosti sociálne záležitosti. Otázkou sú podľa médií ďalšie personálne zmeny, špekuluje sa napríklad o odchode doterajšieho ministra zahraničných vecí Witolda Waszczykowského.

Rekonštrukciu kabinetu vysvetlila ešte vo štvrtok hovorkyňa PiS Beata Mazureková tým, že medzinárodné a domáce situácie predstavujú „trošku iné výzvy“, čo vyžaduje „zmeny nielen ministrov, ale aj vedenia vlády“. O aké výzvy ide nevysvetlila. Strana sa však chystá na nadchádzajúcu sériu volieb, v roku 2019 parlamentné a v roku 2020 prezidentské. Stávka na Morawieckého môže podľa serveru Dziennik.pl znamenať, že PiS sa bude snažiť získať aj voličov politického stredu, nie len chudobnej vrstvy. Bývalý úspešný bankár Morawiecki, ovládajúci cudzie jazyky, „bude lepším partnerom pre ostatných lídrov EÚ než Szydlová“, poznamenal server Politico.

Opoziční politici pred novinármi vyjadrujú súcit s ponížením Szydlovej, ktorá podľa nich musela odísť, pretože s jej menom sa spájajú kontroverzné zmeny a údajné porušovanie ústavy. Tiež ironicky pripomínajú, že bankár Morawiecki pred rokmi začínal svoju politickú dráhu ako hospodársky poradca vtedajšieho liberálneho premiéra Donalda Tuska, teda úhlavného nepriateľa predsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského. Ten je všeobecne pokladaný za najvplyvnejšiu postavu poľskej politiky, hoci formálne žiadnu ústavnú funkciu nezastáva.

Odchádzajúca poľská premiérka Szydlová chce naďalej pôsobiť vo vláde

Odchádzajúca poľská premiérka Beata Szydlová by chcela aj naďalej pôsobiť vo vláde, i keď na nižšej pozícii. Szydlová to vyhlásila v piatok pred poľskými poslancami. Podľa poľských médií existujú úvahy, že by sa mohla stať napríklad podpredsedníč­kou vlády.

Szydlová oznámila odchod zo svojho postu vo štvrtok večer na rokovaní vládnej strany Právo a spravodlivosť vo Varšave. Špekulácie o jej odchode z postu premiérky sa v Poľsku šírili už niekoľko týždňov a boli výdatne priživované aj Szydlovej postmi na Twitteri, ktoré pozorovatelia označovali za „rozlúčkové“.

Nakoniec sa ale nepotvrdila špekulácia, že na premiérsky post by mal zasadnúť predseda Práva a spravodlivosti Jaroslaw Kaczynski a mal by tak formalizovať svoju vedúcu úlohu v krajine, ktorú v skutočnosti zastáva už od nástupu jeho strany k moci aj bez toho, že by disponoval nejakou štátnou funkciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Beata Szydlová