Prestane byť Japonsko mierumilovné? Nakúpi rakety, ktoré môžu zasiahnuť KĽDR

Japonsko kúpi riadené strely vzduch-zem stredného doletu schopné zasiahnuť Severnú Kóreu. Tá svojimi opakovanými jadrovými a raketovými skúškami zvyšuje napätie v regióne. S odvolaním sa na japonského ministra obrany Icunoriho Onoderu o tom informovala agentúra Reuters.

08.12.2017 16:01
debata (22)

Podľa expertov ide o kontroverzný krok, ktorý by mohol spochybniť pacifistickú politiku krajiny. Existujúca ústava Japonsku zakazuje používať armádu pri riešení konfliktov s výnimkou obrany krajiny. Ústava vznikla ako dôsledok druhej svetovej vojny, v ktorej bolo Japonsko spojencom Nemecka a okupovalo veľkú časť Ázie.

Podľa japonských médií ministerstvo plánuje kúpiť rakety vzduch-zem s doletom 900 kilometrov od amerických firiem a tiež nórske strely JSM (Joint Strike Missile) schopné ničiť pozemné a hladinové ciele do vzdialenosti 500 kilometrov.

Pôjde o rakety s najväčším doletom v arzenáli japonskej armády. Tá v súčasnosti disponuje iba protilietadlovými a protilodnými strelami s dosahom menej ako 300 kilometrov. Japonský minister obrany však zdôraznil, že strely budú Tokiu slúžiť výhradne k obrane a že sa Japonsko bude naďalej spoliehať na Spojené štáty v prípade potreby útoku na nepriateľské vojenské základne.

Japonský premiér Šinzó Abe tento týždeň v parlamente vyhlásil, že severokórejské raketové skúšky predstavujú pre Japonsko „bezprostrednú hrozbu“ a že rokovať s vládou v Pchjongjangu nemá zmysel. Severokórejské rakety v poslednom čase dvakrát pri testoch Pchjongjangu preleteli nad japonským ostrovom Hokkaidó.

Prvú z rakiet KĽDR, ktoré preleteli ponad Japonsko, odpálili v septembri.

Minulý týždeň KĽDR otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá dopadla do mora do výlučnej ekonomickej zóny Japonska.

Plán kúpiť rakety s väčším doletom pravdepodobne vyvolá kritiku od opozičných strán v parlamente. Zvlášť potom od politikov, ktorí nesúhlasia so zmenami japonskej pacifistickej ústavy.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR