Gruzínskeho exprezidenta Saakašviliho opäť zatkli na Ukrajine

Ukrajinská polícia opäť zatkla gruzínskeho exprezidenta a terajšieho lídra ukrajinskej opozície Michaila Saakašviliho. Informoval o tom na sociálnej sieti ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko a potvrdil to aj Saakašviliho spolupracovník. Exprezident bol zatknutý v centre Kyjeva.

08.12.2017 23:20
Ukrajina, protest, Saakašvili Foto: ,
Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili na archívnej snímke na proteste v Kyjeve namierenom proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi.
debata (18)

Štyridsaťdeväťročný Saakašvili bol zatknutý už v utorok po tom, čo cez víkend zorganizoval v Kyjeve demonštráciu za odvolanie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Keď bol v utorok prevážaný na výsluchy, podarilo sa ho jeho prívržencom oslobodiť. Od tej doby bol gruzínsky exprezident v policajnej databáze vedený ako utečenec, ktorý sa vyhýba obvineniu z napomáhania štátnemu prevratu.

Michail Saakašvili, ktorý stál na čele Gruzínska v rokoch 2004 až 2013, sa na Ukrajine začal politicky angažovať na žiadosť Porošenka v roku 2015. Vtedy dostal ukrajinské občianstvo a stal sa gubernátorom Odeskej oblasti. Na túto funkciu ale v novembri 2016 rezignoval a tento rok založil vlastnú politickú stranu Hnutie nových síl. Porošenka následne začal tvrdo kritizovať za údajné tolerovanie korupcie a váhavé presadzovanie reforiem.

Tento rok v júli Porošenko Saakašvilimu odobral ukrajinské občianstvo, o to gruzínske Saakašvili prišiel pri získaní ukrajinského občianstva. V Gruzínsku je exprezident stíhaný pre údajné zneužitie moci, ktorého sa mal dopustiť v rokoch 2004 až 2013.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Ukrajina #Michail Saakašvili