S Penceom sa nechcú stretnúť v Palestíne ani v Egypte

Imám káhirskej mešity Al-Azhar, považovaný za hlavu sunnitského islamu, sa odmietol stretnúť s americkým viceprezidentom Mikeom Penceom pri jeho nadchádzajúcej návšteve Egypta.

09.12.2017 16:58 , aktualizované: 17:56
Trump, pence Foto: ,
Americký viceprezident Mike Pence (vpravo) počúva prejav svojho šéfa Donalda Trumpa.
debata (18)

Schôdzku zrušil tiež pápež egyptskej koptskej cirkvi Tavadros II. Pence mieri do Izraela 17. decembra a chcel sa stretnúť aj s palestínskym vedením, ale aj Ramalláh schôdzku s ním odvolal. Ide o prejav protestu proti rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Abbás stretnutie tiež zrušil

Agentúra Reuters citovala z vyhlásenia mešity Al-Azhar, podľa ktorého imám Al-Azharu šejk Muhammad Ahmad Tájib odmietol žiadosť USA o stretnutie s Penceom. Malo sa konať 20. decembra.

Koptská komunita oznámila, že podobne sa zachová aj Tavadros II. Trumpovo stredajšie oznámenie o Jeruzaleme je podľa Koptov prejavom „opovrhnutia miliónov Arabov“.

Palestínska samospráva v sobotu potvrdila, že stretnutie jej predsedu Mahmúda Abbása s Penceom, plánovaná pôvodne na 19. decembera, sa konať nebude. Pence má 17. decembra prísť do Izraela, odkiaľ zamieri do Egypta, kde sa má stretnúť s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím.

Erdogan vyzval k pokoju

Trump dal pokyn k presunu amerického veľvyslanectva do Jeruzalema a rozišiel sa tak so svojimi predchodcami. Status Jeruzalema je citlivá téma a podľa zvyšku sveta sa o jeho statuse má rokovať počas izraelsko-palestínskych rozhovorov. V piatok sa konali v moslimskom svete búrlivé protesty, pri ktorých zahynul jeden človek a množstvo ľudí bolo zranených.

Sobotňajšie protesty boli oveľa menej intenzívne, demonštrantov vo východnom Jeruzaleme a v Betleheme rozohnali izraelskí policajti na koňoch. Pri izraelskom nálete na Pásmo Gazy, ktorý bol odvetou za predchádzajúcu raketovú paľbu na Izrael, zomreli dvaja ozbrojenci Hamasu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý s Trumpom tiež nesúhlasí, v sobotu vyzval moslimov, aby pri svojich protestných akciách zachovali pokoj a konali v súlade s právom a demokraciou. Na palestínskych územiach aj v Turecku protesty pokračovali aj v sobotu. „Osud Jeruzalema nemôže byť ponechaný štátu, ktorý palestínsku zem okupuje od roku 1967 bez ohľadu na právo a morálku,“ povedal Erdogan.

Turecko a Francúzsko zatlačia na Trumpa

V telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom sa podľa zdroja z Erdoganovho okolia obaja prezidenti zhodli, že sa spoločne pokúsia prinútiť USA Trumpovo rozhodnutie zrušiť.

Protesty sa neobmedzujú len na moslimský svet. Na juhu Švédska v Malmö sa zišlo asi 200 ľudí a volali protižidovské heslá. Ministerka zahraničia Margot Wallströmová k tomu uviedla, že volať po smrti Židov je „absolútne neprijateľné“. Prejavy antisemitizmu odsúdil aj minister spravodlivosti Morgan Johansson. V Malmö žije podľa agentúry AP 285 000 ľudí a podľa štatistiky sedem percent z nich pochádza z Blízkeho východu.

Český prezident Miloš Zeman pri svojom vystúpení na konferencii hnutia Sloboda a priama demokracia znova zopakoval, že s Trumpom v prípade Jeruzalema súhlasí. Kritizoval zároveň Európsku úniu, ktorá podľa neho „robí všetko pre to, aby propalestínske teroristické hnutie malo prevahu nad hnutím proizraelským“.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Egypt #Palestína #USA #jeruzalem #Donald Trump #Mike Pence