Za cieľ mám pokresťančiť znovu Európu, Pán mi dáva silu. Hovorí nový poľský premiér

Nový poľský premiér Mateusz Morawiecki zaujal svojím prvým interview po poverení novou funkciou aj bruselský server Politico.

09.12.2017 20:24
Morawiecki Foto: ,
Nový poľský premiér Mateusz Morawiecki.
debata (169)

Premiér totiž nemá v pláne nič menšieho, než znovu pokresťančiť Európu, ktorá sa v posledných desaťročiach podľa neho skôr sekularizovala a vzďaľovala viere.

„Sme súčasťou Európskej únie, ale chceme ju zmeniť, aby sme ju znovu pokresťančili. To je môj sen,“ uviedol Morawiecki. „Pre mňa je najdôležitejšie, že mi Pán dáva dosť sily, aby som slúžil Poľsku,“ povedal kňazovi, ktorý viedol rozhovor s novopečeným šéfom vlády v katolíckej televízii Trwam.

Brániť Poľsko pred prepadnutím do hlbín konzumu

„Budeme budovať Poľsko ako silný a efektívny štát, ale tiež ako štát, ktorý obsahuje univerzálne a kresťanské hodnoty. Budeme ich brániť, rovnako ako našu jedinečnosť pred zosvetštením a prepadnutím do hlbín konzumu, do nedostatku princípov a hodnôt, čo je bohužiaľ teraz prevládajúci rys v západnej Európe,“ vyhlásil Morawiecki, ktorý vládu povedie v druhej polovici volebného obdobia.

Európska únia podľa neho potrebuje nové myšlienky a kresťanské hodnoty a poľská vláda sa má zapojiť viac do vytvárania budúcnosti únie, a to tým skôr, že anglosaský či francúzsky model sa neosvedčili.

Portál Politico upozornil, že televíziu Trwam nesleduje ani stotina poľského publika. Ale je možné, že uhladený bankár Morawiecki si chcel rozhovorom zlepšiť povesť u divákov Trwamu a poslucháčov podobne zameranej rozhlasovej stanice Radio Maryja, ktorí patria k tvrdému jadru prívržencov vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Vystúpiť z EÚ neplánuje

Morawiecki za „absolútne nepravdivé“ a „absurdné“ označil úvahy, že by vláda PiS chcela Poľsko vyviesť z EÚ. Ale s prijatím eura sa nemieni ponáhľať a mieni zotrvať pri zlotom, kým sa eurozóna nezbaví problémov.

Iný rozhovor než zmieneným katolíckym staniciam nový šéf vlády neposkytol.

Opozičný denník Gazeta Wyborcza označil za prvý test nového premiéra vymenovanie odborníkov do čela štátnych firiem, kam jeho predchodkyňa Beata Szydlová dosadzovala stranícke a spriaznené kádre; ich zoznam podľa denníka už číta dve desiatky strán. Síce by bolo naivné si myslieť, že Morawiecki vymení všetkých kariéristov, ale s novým premiérom rastú šance na zmeny k lepšiemu, usúdil denník.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Beata Szydlová #PiS #Mateusz Morawiecki #poľský premiér