Požiare v Kalifornii páchajú rekordné škody

Na juhu Kalifornie pokračujú požiare, ktoré začali v pondelok a zdevastovali už viac ako 70 000 hektárov pozemkov.

10.12.2017 12:37
poziar, kalifornia, usa, poziare, ohen Foto: , ,
Požiar Thomas sa zaradil medzi 20 najväčších požiarov, aké kedy Kaliforniu postihli, a je vôbec najväčším od roku 1961.
debata (5)

Bez prúdu zostáva 6 800 súkromných domov a podnikov a úrady evakuovali takmer 200 000 ľudí, z ktorých asi polovica sa stále nemôže do svojich domovov vrátiť. Súčasné požiare mnohonásobne prevyšujú deštrukciu, ktorú spôsobil oheň, ktorý zasiahol severnejšej oblasti štátu v októbri.

Pre USA bol tento rok z hľadiska nákladov na boj s požiarmi vôbec najnáročnejší – oheň spôsobil škody za viac ako desať miliárd dolárov (8,5 miliardy eur).

Ničivý Thomas

Napriek ničivosti ohňa je zatiaľ hlásený od pondelka iba jeden mŕtvy človek. V sobotu trochu zoslabol vietor, takže hasiči očakávali, že sa situácia začne lepšiť. Už v sobotu toho niektorí evakuujúci využili a odišli sa pozrieť na svoje domovy. Medzi 700 úplne zničenými domami sú aj usadlosti v hodnote miliónov dolárov.

Najničivejší zo šiestich ohnísk, požiar Thomas v okrese Ventura, horí od pondelka a zatiaľ bol zvládnutý len z 15 percent. Podľa kalifornských úradov stále ohrozuje viac ako 15 000 domov. Plamene sa dostali až k pobrežiu a dym z nich sa rozprestrel nad oceán do vzdialenosti 1500 kilometrov.

Zásahy už stáli 17 miliónov dolárov

Oheň sa pomaly šíri na sever k okresu Santa Barbara, kde v piatok začala evakuácie a v sobotu bola v niektorých častiach okresu prerušená. V sobotu dostali ľudia v stále ohrozených miestach masky, aby sa ochránili pred dymom. Do boja s požiarom Thomas bolo nasadených 4 000 hasičov, celkovo ich s ohňom zápasí cez 8 000. Thomas sa zaradil medzi 20 najväčších požiarov, aké kedy Kaliforniu postihli, a je vôbec najväčším od roku 1961. Hasičský zbor z okresu Ventura oznámil, že zásahy hasiacich oddielov už stáli od pondelka na 17 miliónov dolárov.

Vyhorelo aj niekoľko rančov a zahynulo 25 koní. Požiar sa priblížil k rezervácii Los Padres, kde žijú ohrození kondori.

Požiare ako nová norma

Kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil, že požiare sa stávajú „novou normou“ a sú priamym dôsledkom klimatických zmien. Podľa neho je čas „investovať do infraštruktúry, energetiky a prostriedkov na zadržanie ohňa. Požiare, záplavy a zemetrasenia neustanú,“ povedal. Nevylúčil, že sa v Kalifornii bude s ohňom bojovať eštepočaso Vianoc.

Vietor má v nedeľu znovu zosilnieť a dosiahnuť rýchlosť skoro 100 kilometrov za hodinu. Úrady okresu San Diego upozornili, že nebezpečenstvo ďalšieho šírenia ohňa bude vysoké po celý víkend. Okrem silného a nárazového vetra panuje veľmi nízka vzdušná vlhkosť a denné teploty dosahujú 26 stupňov Celzia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #požiar #lesné požiare