Česko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 3,5 stupňa

Na Ostravsku pred štvrtou hodinou ráno zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou približne 3,5 stupňa.

10.12.2017 12:59
debata (8)

Otrasy pocítili obyvatelia Sliezska, severnej časti Moravy, od Opavy až po Karvinú. „Zachytili sme zemetrasenie o sile približne 3,5 magnitúdy, čo je pre túto oblasť pomerne vzácne,“ povedal pre server iDNES.cz Jan Zedník z Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR. „Takéto silné prirodzené zemetrasenia, nie tie v baniach, sa v tejto oblasti opakujú raz za niekoľko desiatok rokov,“ dodal.

Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) uviedlo, že zemetrasenie malo magnitúdu 3,2 stupňa. „Pri slabších javoch nie je nadviazanie na Richterovu stupnicu jednoduché. Zaznamenali ho všetky české stanice, aj tá v Prahe či v Kašperských horách,“ objasnil riaditeľ geofyzikálneho ústavu Aleš Špičák a dodal, že zemetrasenie zrejme vzniklo vplyvom napätia v zemskej kôre, ktoré vzniká v dôsledku dlhodobej ťažby čierneho uhlia.

Epicentrum najprv uvádzali v hĺbke päť kilometrov, neskôr však odborníci upresnili údaj na dvanásť kilometrov. „Epicentrum je niekde v blízkosti Hlučína, na polovici cesty medzi Opavou a Ostravou. V tejto oblasti je to skutočne veľmi zaujímavý a vzácny jav,“ vyhlásil Zedník.

Obyvatelia zo zasiahnutých oblastí uviedli, že sa im hýbali postele, skrine či poháre na policiach. Úrady zatiaľ nezaznamenali žiadne škody ani zranenia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zemetrasenie