V Kyjeve pochodovali podporovatelia Michaila Saakašviliho

Tisíce podporovateľov bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho vyšli do ulíc Kyjeva žiadajúc prepustenie politika.

10.12.2017 14:53
ukrajina, saakašvili, kyjev, protest Foto: ,
Podporovatelia Michaila Saakašviliho pri pri soche Tarasa Ševčenka v ukrajinskej metropole Kyjeve.
debata (34)

Demonštranti takisto chcú, aby prezident Porošenko odstúpil z funkcie. Polícia na mieste nemusela zasahovať.

Saakašviliho zatkli v piatok. Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko predtým oznámil, že jeho vyšetrovatelia majú dôkazy o tom, že Saakašviliho zástupca prijal finančnú podporu vo výške 500-tisíc dolárov od ukrajinského magnáta, ktorý je napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina, s cieľom financovať protesty proti Porošenkovi. Saakašvili obvinenia ukrajinských úradov odmieta.

Jeho právny zástupca v sobotu uviedol, že jeho klient v cele napísal stanovisko, v ktorom vyzýva ľudí, „aby sa nebáli a v nedeľu zorganizovali mierový protest“ za odvolanie Porošenka. Saakašvili takisto vyhlásil, že bude držať hladovku.

Saakašvili žije na Ukrajine od roku 2015, pričom pôsobil aj ako gubernátor Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii.

Neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach v krajine, sa však títo dvaja politici postavili proti sebe a Saakašvilimu odobrali ukrajinské občianstvo. Aktuálne je tak človekom bez občianstva, keďže toho gruzínskeho ho v jeho bývalej vlasti zbavili už predtým.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Kyjev #demonštrácia #pochod #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko