Sýrska delegácia sa vrátila do Ženevy na rokovania s opozíciou

Do Ženevy sa vrátila delegácia sýrskej vlády, ktorá sa zúčastňuje rozhovorov o politickom riešení krízy v Sýrii. Ôsme kolo týchto rozhovorov, ktoré organizuje OSN, začalo 28. novembra a má trvať do 15. decembra.

10.12.2017 15:20 , aktualizované: 16:34
de Mistura Foto: ,
Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura prichádza na rokovania do švajčiarskej Ženevy.
debata (6)

Vládna delegácia pôvodne prišla na rokovania s denným oneskorením a po dvoch dňoch odcestovala do Damasku na konzultácie. Rozhovory v Ženeve pokračovali bez jej účasti. Sú nepriame a obe delegácie rokujú oddelene so sprostredkovateľom, ktorým je splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

Šéf vládnej delegácie Bašár Džaafarí obvinil opozíciu, že „podminovává“ atmosféru, pretože neprestáva trvať na odstúpení sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada.

De Mistura vo štvrtok vyhlásil, že sa rozhodne, či bude vládnu delegáciu považovať za stranu, ktorá rozhovory sabotuje. Jeden zo západných diplomatov, ktorého v nedeľu citovala agentúra Reuters, povedal, že „opozícia mimoriadne dobre spolupracuje a chce sa dohodnúť. Sú ale v ťažkej pozícii, pretože majú kritikov aj vo svojich radoch. Dostávajú sa pod tlak, keď vláda bombarduje východnú Ghútu a ďalšie miesta,“ povedal tento zdroj k situácii na damašskom predmestí.

Ovláda ho opozícia, ale armáda oblasť niekoľko rokov oblieha a ostreľuje. Podľa odhadov je tam viac ako 400 000 ľudí, ktorí čelia zložitej humanitárnej situácii.

Vládna delegácia sa mala pôvodne k rozhovorom vrátiť 5. decembra, ale neurobila to. Podľa diplomatov to bola známka jej nezáujmu o politický proces.

Z Východnej Ghúty musia evakuovať 137 vážne chorých detí

Z obliehanej východnej Ghúty v blízkosti sýrskej metropoly Damask je nutné čo najskôr evakuovať 137 vážne chorých detí, ktoré naliehavo potrebujú lekársku starostlivosť. Vyzval k tomu v nedeľu Detský fond OSN (UNICEF), podľa ktorého sa v akútnom ohrození nachádzajú deti vo veku od siedmich mesiacov do 17 rokov, ktoré trpia napríklad zlyhaním obličiek, ťažkou podvýživou alebo následkami vojnových zranení.

Vo východnej Ghúte žije od roku 2013 v obkľúčení asi 400 000 ľudí a UNICEF tvrdí, že polovica z nich sú deti. Už v novembri fond varoval, že viac ako desatina týchto detí vo veku do piatich rokov trpí podvýživou.

„Násilnosti vo východnej Ghúte sa stupňujú a tisícky detí ticho trpia. Situácia sa zhoršuje každým dňom. Zdravotnícky systém sa rúca a školy sú zatvorené už viac ako mesiac,“ uviedol v tlačovom vyhlásení splnomocnenec UNICEF pre Sýriu Fran Equiza.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Sýria #OSN #Damask #Bašár al-Asad #Staffan de Mistura #sýrska opozícia #vojna v Sýrii #Ghúta