Britániu ochromil príval snehu, v Nemecku skolabovala letecká doprava

Veľkú časť Británie v nedeľu ochromil sneh, ktorého miestami napadlo bezmála tridsať centimetrov.

10.12.2017 16:12 , aktualizované: 17:12
sneh, londyn, britania, Greenwich park Foto: ,
Obyvatelia Londýna v zasneženom Greenwich parku.
debata (1)

Skomplikovalo to železničnú i leteckú dopravu. Britská meteorologická služba varovala pred problémami hlavne v centrálnom Anglicku. Podľa nej hrozí meškanie vlakových i leteckých spojov a na cestách môžu uviaznuť automobily. Niektoré mestá plánujú zastavenie mestskej dopravy.

V Sennybridge vo Walese napadlo 28 centimetrov snehu, v High Wycombe pri Londýne 12. Pozastavené sú lety do Birminghamu a asi desať vlakových spojov mešká.

Na juhu Británie skôr prší, ale fúka tam silný vietor dosahujúci rýchlosť až 110 kilometrov za hodinu. V Škótsku a častiach Walesu spadli teploty na mínus desať až štrnásť stupňov.

Ak nemusíte, autom nejazdite

Správa diaľníc vyzvala vodičov, aby sa na cestu dobre pripravili a vzali so sebou pre prípad potreby teplé oblečenie, jedlo i pitie, lopaty a teplé obutie. Pokiaľ budú z auta vystupovať, majú si vziať baterky. V centrálnom Anglicku je väčšina ciest zasnežená a polícia požiadala vodičov, aby vyrážali iba v nevyhnutných prípadoch.

Letisko v Manchestri kvôli zlej viditeľnosti zdržalo už v sobotu niekoľko letov a radí pasažierom, aby sa aj v nedeľu pred cestou informovali, či ich spoj odlieta. Letisko v Birminghame prevádzku zastavilo dočasne, kým nebudú dráhy upratané.

Na medzinárodnom letisku Heathrow sú v prevádzke obe dráhy, ale personál sa pripravuje na to, že z nich možno bude musieť odstraňovať ľad.

Vo Walese a na západe Anglicka zostalo kvôli silnému vetru bez prúdu asi 2 500 zákazníkov.

Sneh v Nemecku skomplikoval dopravu, zrušené boli stovky letov

Sneh a poľadovica výrazne skomplikovali cestnú a leteckú dopravu aj v Nemecku. Na letisku vo Frankfurte je teraz kvôli počasiu k dispozícii len jediná pristávacia dráha, a zrušených už preto bolo 267 letov, ďalšie stovky lietadiel naberajú meškanie. Letisko v Düsseldorfe kvôli prívalom snehu dokonca úplne zastavilo prevádzku a problémy má aj letisko Kolín/Bonn.

Situácia na najfrekventova­nejšom nemeckom letisku vo Frankfurte nad Mohanom je podľa jeho hovorkyne „dramatická“. Technika nestačí sneh odpratávať a problémy sú aj s odstraňovaním námrazy na lietadlách. V Düsseldorfe museli prvé spoje zrušiť krátko popoludní a potom sa prevádzka na letisku na niekoľko hodín zastavil úplne. Prvé lietadlo tam znovu pristálo až okolo 16:00 SEČ.

Lepšie je na tom zatiaľ letisko Kolín/Bonn. „Odriekli sme desať letov. Máme tu rad meškaní a preberáme pristávajúce lietadlá, ktoré pôvodne mierili na iné letiská, ako je napríklad Düsseldorf,“ uviedla hovorkyňa.

Poľadovica, sneh a popadané stromy trápia aj vodiča a počty dopravných nehôd počítajú nemeckí policajti na stovky. Komplikácie hlási tiež železnice: spoje naberajú dlhá meškanie a musia jazdiť po obchádzkových trasách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #sneh #snehová kalamita #sneženie #kalamita