Macron v otázke Jeruzalema nabáda Netanjahua k veľkým gestám a mieru

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pri stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom odsúdil útoky proti Izraelu z posledných dní.

10.12.2017 17:31
macron, netanjahu Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred stretnutím v Elyzejskom paláci v Paríži.
debata (16)

Súčasne svojho hosťa vyzval „k odvážnym gestám voči Palestínčanom“, aby sa situácia na Blízkom východe dostala zo slepej uličky, uviedla agentúra AFP. Takým mierovým gestom by podľa Macrona bolo zmrazenie výstavby nových židovských osád.

Erdogan: Izrael vraždí deti

Netanjahu podľa agentúry Reuters odvetil, že čím skôr Palestínčania uznajú, že Jeruzalem je hlavným mestom Izraela, tým skôr bude nastolený mier. Zároveň obvinil Irán, že sa snaží zriadiť pozemné, letecké a námorné základne v Sýrii, aby bojoval s Izraelom a zničil ho. „Nebudeme to tolerovať!“ varoval izraelský premiér. Odmietol „poučovanie“ od tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý podľa neho bombarduje kurdské dediny, podporuje Irán a „teroristov“ v Pásme Gazy.

Na pozadí spomínaných vyhlásení je stredajšie oznámenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, keď sa rozhodol uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. V piatok sa proti tomuto kroku konali masové protesty v moslimskom svete. Erdogan označil Izrael za teroristický štát, ktorý vraždí deti a tiež povedal, že bude bojovať „všetkými prostriedkami“ proti uznaniu Jeruzalema za izraelskú metropolu.

Tri dni hnevu Palestínčanov

Palestínčania vyhlásili kvôli Trumpovmu rozhodnutiu tri dni hnevu. Pri piatkových protestoch sa na mnohých miestach stretli s políciou a vojakmi, dvaja ľudia prišli podľa izraelských zdrojov o život a takmer sto bolo zranených. Protesty sa konali na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy aj priamo vo východnom Jeruzaleme, ktoré je posvätným miestom pre judaizmus, islam i kresťanstvo.

Palestínsky Hizballáh potom v piatok vypálil rakety na Izrael; pri odvetnom útoku izraelskej armády boli dvaja členovia tejto organizácie zabití. V centre Jeruzalema bol v nedeľu dobodaný a ťažko zranený izraelský strážca. Útočníka, dvadsaťštyriročného Palestínčana, izraelská polícia zadržala.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Francúzsko #jeruzalem #Benjamin Netanjahu #Emmanuel Macron